Новини

Українські тваринники відроджують популяцію карпатських буйволів

Над відродженням цих тварин працюють у Олешнику на Закарпатті, повідомляє SEEDS .

Найбільш складна ситуація у галузі спостерігалася у 90-ті роки. Тоді по всій Україні залишилося лише близько сотні тварин.

“Гастротуризм став виходом порятунку буйволів. Їхнє молоко втричі жирніше за коров’яче, але воно легко сприймається нашим організмом. Воно також дуже корисне, оскільки містить більше білків, кальцію, магнію, фосфору. Концентрація деяких мікроелементів у молоці буйволів перевищує показники коров’ячого молока у 5-6 разів”, – розповідає адміністратор буйволиної ферми Інна Левдар.

Зараз на фермі з унікального молока виробляють сметану, олію, згущене молоко і сири. При цьому тут пропонують туристам кілька видів сирів, як твердих, так і м’яких, наприклад, моцареллу.

На фермі в Олешнику утримують кілька десятків тварин. Майже всі доходи власники інвестують у розвиток господарства та нарощування поголів’я. Згодом господарі планують офіційно зареєструвати породу карпатського буйвола, що відкриє багато нових можливостей. Наприклад, можна буде виробляти молочну продукцію з унікальною географічною вказівкою.

До речі, це не єдине схоже господарство в Україні. Наприклад, у селі Климець у Львівській області діє господарство, де містять кіз, корів, буйволів, бджіл, варять сири, проводять екскурсії та дегустації. Тут утримують 30 буйволів.

Раніше ми розповідали, що на Закарпатье готовят сгущенку из буйволиного молока.

Метки: Закарпаття молоко сир

Новое на сайте

  • Новини

Сонце знову готує сюрприз: Землю накриє нова хвиля магнітних збурень

Затишшя перед бурею. Магнітосфера не заспокоюється — метеозалежним радять берегтися.

04/10/2025 21:00
  • Статті

Зворотній осмос чи проточна фільтрація: що вибрати для очищення води?

Дуже рідко питання: чи готові ви пити воду з-під крана без використання фільтра, можна почути…

04/10/2025 20:39
  • Новини

Східний сніданок на вашій кухні: як приготувати яйця по-турецьки за 20 хвилин

Швидко, красиво, смачно. Цей турецький рецепт вже став світовим трендом.

04/10/2025 19:50
  • Різне

Магніти на кухні небезпечні: зніміть їх з холодильника прямо зараз

Ці прикраси шкодять дому та здоров'ю. Експерти попередили про небезпеку магнітів.

04/10/2025 18:30
  • Новини

Як зберегти врожай буряка і моркви без льоху: три несподівані рішення

Прості способи зберегти моркву й буряк свіжими всю зиму. Де овочі почуватимуться найкраще?

04/10/2025 17:20
  • Новини

Дешеві чи дорогі макарони: як вибрати якісну пасту без переплати

Чим відрізняються макарони за 30 і 90 грн? Шукайте відповідь на упаковці.

04/10/2025 16:10