Середа, 19 Березня, 2025
ГоловнаНовиниВищого сорту, цільнозернове або крупчатка: яке борошно обрати, щоб тісто було ідеальне

Вищого сорту, цільнозернове або крупчатка: яке борошно обрати, щоб тісто було ідеальне

Этот материал также доступен на русском языке
Щоб обрати борошно, з якого вийдуть найсмачніші страви, слід знати деякі нюанси. Пшеничне борошно буває різних видів. У кожному конкретному випадку слід обирати відповідний продукт, залежно від того, які у вас кулінарні плани. Як не помилитися і придбати найкраще борошно?

Борошно отримують шляхом подрібненням у порошок зерен різних культур. Відтак борошно з різних видів зерна різниться між собою не тільки кольором, а й вмістом хімічних речовин та призначенням. Найпоширенішим є пшеничне борошно.

Раніше ми розповідали як обрати правильне борошно для випічки, щоб тісто було легким і пишним.

Шість сортів пшеничного борошна

Борошно екстракласу виготовляють із найкращих сортів пшениці. Воно має білосніжний колір та високий вміст клейковини. Найкраще підходить для здобної випічки та кондитерських виробів. Напівфабрикати з такого борошна добре переносять заморожування.

Борошно вищого сорту одержують із м’яких склоподібних і напівсклоподібних сортів пшениці. Його колір білий з ледь кремовим відтінком. Таке борошно високо цінують за хлібопекарські властивості та широко використовують у кондитерському виробництві.

Борошно першого сорту містить невелику кількість оболонок зерна. Вони майже непомітні завдяки тонкого помелу, надають продукту жовтуватий відтінок. Завдяки великій кількості клейковини тісто з такого борошна виходить дуже еластичне. Млинці, пироги та вареники будуть смачними.

Борошно другого сорту відрізняється сіруватим або більш інтенсивним жовтим відтінком. Має не зовсім однорідні часточки через те, що до нього потрапляє оболонка зерна. Часто його міксують з вищим або першим сортами для приготування хліба та печива.

Цільнозернове борошно ще називають обойним. Його отримують шляхом перемелювання цілого зерна з усіма оболонками. Тож таке борошно містить усі вітаміни, мінерали та клітковину, якими багате пшеничне зерно.

Крупчатка – це борошна великого помелу з характерною зернистістю. Воно чудово підходить для виробництва макаронів та здобного дріжджового тіста. Вироби з такого борошна показані людям, які страждають на захворювання шлунково-кишкового тракту. Адже крупчатка здатна гальмувати процес бродіння вуглеводів.

Вас також можуть зацікавити новини:

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні