Понеділок, 17 Березня, 2025
ГоловнаДомашня енциклопедіяВертута з картоплею - швидко готуємо смакоту

Вертута з картоплею – швидко готуємо смакоту

Этот материал также доступен на русском языке
Вертута прийшла до нас із молдавської кухні. Це дуже проста у приготуванні, але надзвичайно смачна страва, яку можна робити з різними начинками.

 Вертута з картоплею

Інгредієнти:

  • Тісто:

борошно – 400 грамів, вода (в міру тепла) – 200 мілілітрів, олія – 3-4 столові ложки, сіль – 0,5 чайної ложки.

  • Начинка:

картопля – 800 грамів, ріпчаста цибуля – 2 середні головки, сіль та перець, різні духмяні спеції – за смаком.

  • Для соусу:

часник, зелень (можна суху) та олія.

Вийде дві вертути.

Приготування:

  1. Чистимо картоплю, нарізаємо і ставимо варитися, як на пюре. Поки картопля вариться, замішуємо тісто: в борошно додаємо сіль, воду, олію і добре вимішуємо, щоб не прилипало до рук, але залишалося м’яким.
  2. ЗВЕРНІТЬ УВАГУ: тісту обов’язково треба відпочити десь хвилин 30 в целофановому пакеті або у харчовій плівці.
  3. Тим часом чистимо, дрібно ріжемо та смажимо цибулю і залишаємо охолоджуватися на пательні. За п’ять хвилин до того, як картоплю треба зливати, додаємо сіль за смаком, зливаємо воду і робимо пюре.
  4. Щоб вертута була смачною, треба в картоплю додати трохи води, в якій вона варилася, але пюре не повинно бути рідким. Після чого додаємо до картоплі смажену цибулю. Начинка готова.
  5. Беремося за тісто. Розділяємо його на дві частини. Розкочуємо тонесенько одну частину, акуратно викладаємо картоплю поверх тіста по всій площі, але так, щоб залишилося по краях 1-2 сантиметри без картоплі. Акуратно скатуємо вертуту, закриваємо кінці та відправляємо на дуже гарячу пательню, де вже є олія, щоб все відразу зашипіло.
  6. Смажимо вертуту під кришкою на маленькому вогні з двох боків до золотистого кольору. Перевертаємо за допомогою кришки від пательні або великої тарілки. Якщо перевертати декілька разів, вертута буде смачніша: у середину більше потрапить пари.
  7. Так робимо дві вертути.
  8. ЗВЕРНІТЬ УВАГУ: смажити на пательні, де готували цибулю, – не можна, бо все буде пригорати, це зіпсує смак вертути.
  9. Поки вертута смажиться, робимо соус. Нарубаємо зелень, часник та змішуємо з олією.
  10. Щойно зняли з пательні вертуту, змазуємо соусом. І залишаємо охолонути. Потім нарізаємо на порційні шматочки. Смачного!

Приготуйте також:

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні