Вівторок, 11 Лютого, 2025
ГоловнаНовиниВи пошкодуєте, що не знали цього раніше: вся правда про горох і...

Ви пошкодуєте, що не знали цього раніше: вся правда про горох і квасолю

Этот материал также доступен на русском языке
Розповідаємо, чому горох і квасоля корисніша за м'ясо, і кому вони потрібні в раціоні.

Зернобобові культури дієтологи називають дуже недооціненими продуктами харчування. Адже включення їх до раціону може значно урізноманітнити та здешевити корисне меню. Що таке важливе в цих продуктах, кому вони показані, а для кого небажані?

Раніше ми розповідали, яка квасоля корисна – червона, біла або смугаста.

Зернобобовими називають види рослин, які вирощують заради плодів у вигляді зерен, що стають продуктами харчування у сухому вигляді. До таких, зокрема, належать горох, квасоля, сочевиця та нут. Водночас горох овочевий і стручкову квасоля відносять до овочів. Зупинимося на двох найбільш поширених в Україні зернобобових культурах.

Горох

За вмістом білка горох може змагатися з яловичиною. При цьому він двічі калорійніший за цей вид м’яса, адже містить багато вуглеводів. Горох також багатий на вітаміни А, В1, В2, В6, С, РР, К, Е, каротин, інозит, холін. Його цінують за вміст кальцію, калію, марганцю, фосфору. При цьому у бобах гороху є полісахариди та крохмаль. Завдяки незамінним амінокислотам горох належить до переліку дієтичних продуктів. Він показаний для раціону людей, які страждають на підвищений рівень цукру в крові та нирково-кам’яну хворобу. Також страви з гороху корисні для хворих на серце та тих, хто страждає на набряки.

Варто обмежити або й взагалі виключити горох із раціону хворим на подагру, на гострі запальні процеси кишково-шлункового тракту. Протипоказаний горох і пацієнтам з гострим нефритом.

Квасоля

У світі налічується близько 150 видів квасолі. Її харчова цінність значно вища, ніж багатьох тваринних продуктів. Зерна квасолі містять 25% білка, який засвоюється краще за отриманий із м’яса. Також у квасолі є чимало заліза, магнію, калію та цілого ряду вітамінів: В2, В6, С, Е, РР. Наявність у складі амінокислот робить квасолю незамінним продуктом для людей старшого віку. Боби містять багато сірки, яка сприяє боротьбі з кишковими інфекціями, захворюваннями шкіри, а також легень і бронхів.

Лікарі рекомендують додавати квасолю до страв людям із діабетом, адже аргінін сприяє зниженню цукру в крові. А ще ці боби перешкоджають утворенню зубного каменю. Людям з гіпертонією, атеросклерозом та порушенням серцевого ритму варто хоча б раз на тиждень їсти страви з квасолею. Вона також допоможе схуднути завдяки нормалізації обміну речовин. Дослідження також відзначають позитивний вплив бобів квасолі на потенцію та здоров’я сечостатевої системи.

Важливо, що в консервованій квасолі зберігаються всі корисні властивості.

Читайте також:

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні