Новини

Білий хліб або цільнозерновий: який насправді корисніший – ось що кажуть експерти

Проте насправді вибір хліба має залежати від конкретних дієтичних потреб. Чим більше необхідних організму речовин має певний вид хліба, тим більше користі буде з його вживання.

Раніше ми розповідали, як спекти хліб на сковороді.

Лікар Сохаїб Імтіаз розповів про те, чим відрізняються ці види хліба, щоб можна було обрати найбільш підходящий, пише Very well health.

Цільнозерновий хліб виготовляється з борошна, у складі якого є висівки, зародок зерна, ендосперм (особлива тканина рослин, що заповнює зародковий мішок і нагромаджує поживні речовини). Тому в такому хлібі міститься багато поживних речовин, а також клітковини.

Білий хліб печуть із рафінованого борошна, з якого вже видалені висівки та зародок. У такому борошні залишається тільки крохмалистий ендосперм. Нерідко на виробництві таку випічку додатково збагачують вітамінами та мінералами. Але все ж у ній немає тих натуральних поживних речовин, якими багатий цільнозерновий хліб.

Клітковина

Харчові волокна допомагають швидко і надовго насичуватися, регулюють рівень цукру в крові. А ще вони запобігають закрепам. Тому цільзерновий хліб більш ситний і комфортний для травлення. У білому хлібі харчових волокон менше в 2-4 рази.

Протеїн

Рослинний білок присутній і у цільнозерновому, і в білому хлібі. Однак у першого виду його удвічі більше. А ця речовина дуже важлива для відновлення м’язів та здоров’я кісток.

Глікемічний індекс

Білий хліб має вищий глікемічний індекс, тобто викликає швидкий стрибок рівня цукру в крові. У той час як цільнозерновий хліб забезпечує стабільне вивільнення енергії. Це важливо для людей, які хворіють на діабет або мають високий ризик підвищення рівня цукру.

Калорії

Як не дивно, калорійність цільнозернового і білого хліба практично однакова. Більше того, перший може бути навіть більш калорійним. Але важлива відмінність полягає у поживній цінності. Білий хліб приносить багато «пустих» калорій. Тоді як у цільнозерновому вони дарують організму більше клітковини, вітамінів і мінералів.

Кому корисний білий хліб

Попри ряд аспектів, за якими білий хліб поступається цільнозерновому, існують стани, коли краще вживати саме його. Йдеться про:

  • захворюваннями шлунково-кишкового тракту;
  • післяопераційне відновлення;
  • алергію на пшеницю.

В усіх інших випадках варто віддавати перевагу цільнозерновому хлібу. Щоб правильно його обрати, уважно читайте склад продукту, а не тільки його назву. У рамках збалансованого раціону хліб можна їсти невеликими порціями щодня.

Читайте також:

Новое на сайте

  • Новини

Українці почали масово отримувати листи від Газмереж з новими вимогами – що відбувається

Перепідписання договорів та оплата рахунків: що нового повідомили українцям у газорозподільній компанії.

03/02/2025 11:55
  • Статті

Клейові суміші: надійне рішення для будівництва та ремонту

Вони використовуються для укладання плитки, теплоізоляції, кріплення гіпсокартону та інших оздоблювальних робіт. Завдяки спеціально розробленим…

03/02/2025 11:45
  • Новини

Продовжується видача продуктових наборів: куди звертатися за гуманітарною допомогою

Частині українців доступні безкоштовні продукти харчування. У Штабі допомоги розповіли подробиці.

03/02/2025 10:37
  • Новини
  • Пенсійна справа

Нові пенсійні посвідчення: в уряді звернулися із важливою заявою до пенсіонерів

Чому пенсіонерам варто замінити пенсійні посвідчення? Що повідомили в уряді.

03/02/2025 09:56
  • Новини

На енергетичних об’єктах у двох областях Росії – пожежі через атаку дронів: зведення 3 лютого

Російські війська продовжують обстрілювати мирні населені України. На фронті ситуація залишається складною.

03/02/2025 08:49
  • Новини

Свята та народні прикмети 3 лютого – чому цього дня категорично не можна пришивати ґудзики

3 лютого в Україні відзначають День годування птахів, Міжнародний день золотистого ретрівера, Всесвітній день боротьби…

03/02/2025 06:47