Понеділок, 16 Грудня, 2024
ГоловнаДомашня енциклопедіяДень кексів: цікаві факти та найкращий рецепт, який ви точно захочете повторити

День кексів: цікаві факти та найкращий рецепт, який ви точно захочете повторити

Этот материал также доступен на русском языке
15 грудня любителі смаколиків відзначають День кексів. Традиція походить із США. Хороша нагода посмакувати смачним десертом і дізнатися цікаві факти про нього.

Як з’явилися кекси

Історія випічки кексів сягає XIX століття. Їх дуже полюбили через зручний розмір та форму. Високу популярність капкейки почали набувати у перші роки ХХІ століття. У цей час їх почали виготовляти з різноманітними начинками та прикрашати всіляким кондитерським декором.

Кекси бувають різних смаків, аби задовольнити будь-які вподобання. Вони досить легко готуються, тому практично кожна господиня має в своєму арсеналі вдалий рецепт кексів. Цю страву можна подавати неприкрашеною, а можна декорувати у будь-якому стилі. Набір кексів можуть стати цікавим подарунком до будь-якого свята, адже оформити їх можна на різну тематику.

Як відзначають День кексів

День кексів можна відзначити вдома, в колі сім’ї або друзів. Охочі можуть організувати тематичну вечірку. Насамперед спечіть або придбайте мафіни. Пам’ятайте, що сам процес випікання вже може стати частиною святкового ритуалу. Краще, якщо панкейків буде більше, ніж учасників застілля. Смачний десерт розлітається миттєво.

Для прикрашання кексів можна залучити дітей. Багата фантазія і приклади з інтернету допоможуть втілити задумане навіть без значного досвіду.

Цікаві факти про кекс

Найбільший у світі кекс важив понад 1200 кг. Його створили у США у 2009 році.

Термін капкейк «cupcake» вперше з’явився у книзі рецептів Амелії Сіммонс у 1796 році.

У Великій Британії кекси називають казковими тістечками «fairy cakes».

Найдорожчий у світі кекс коштував 55 тисяч доларів. Він був прикрашений діамантами.

Рецепт ідеального кексу на кефірі

Для приготування кексу нам знадобляться:

  • кефір 2,5% – 300 мл
  • яйця – 2 шт.
  • цукор – 150 г
  • масло вершкове – 100 г
  • борошно – 230 г
  • розпушувач – 10 г
  • сода – щіпка
  • родзинки – 50 г
  • цедра 1 лимона
  • сіль – щіпка.

Приготування:

  1. У глибокому посуді змішайте яйця з цукром, влийте кефір, розтоплене вершкове масло, додайте сіль, цедру лимона, родзинки.
  2. Просійте борошно з розпушувачем та содою, введіть у рідку суміш, добре розмішайте ложкою.
  3. Розігрійте духовку до 180 градусів. Вилийте тісто у форму, змащену олією, і випікайте 35-45 хвилин.
  4. Якщо ви хочете маленькі кекси, використовуйте спеціальні формочки і час випічки скоротіть до 25 хвилин.

Вас також можуть зацікавити новини:

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні