Сало – традиційний та дуже популярний продукт в Україні. Його запаси нерідко рятували сім’ї, які опинялися у складних матеріальних умовах. Адже сало може добре зберігатися тривалий час, швидко насичує та смакує багатьом. Але, як і більшість продуктів, сало має низку протипоказань. Кому слід обмежити його вживання, а кому взагалі відмовитися, читайте у нашому матеріалі.
Читайте також: Зберігати сало в морозилці довше за цей термін не можна: воно втрачає смакові якості
Хвороби та стани, за яких не можна їсти сало
Серцево-судинні захворювання
Насичені жири, що містяться в салі, працюють на підвищення рівня холестерину. Тому людям із гіпертонією, ішемічною хворобою серця та атеросклерозом слід обмежити вживання сала. Кілька невеликих шматочків раз на тиждень не завадять, але включати в щоденний раціон сало вже не можна.
Надлишкова вага тіла та ожиріння
Сало – калорійний продукт. Містить до 800 ккал на 100 г продукту. Тому на тарілці здорового харчування під час схуднення йому не місце.
Захворювання печінки та жовчного міхура
Разом із тим, що сало дуже поживний продукт, воно ще й важке для перетравлення. Тому такі навантаження на хворі печінку та жовчний міхур будуть невиправдані. Дискомфорт, який людина почуває після вживання сала, може свідчити саме про це.
Алергія на тваринний жир
Дуже рідкісний діагноз, але існує. Людям, які страждають на алергію на тваринні жири, сало не можна їсти в жодному разі.
Як правильно їсти сало, щоб не нашкодити організму
Лікарі рекомендують споживати сало порціями 20-30 г на день. Але ці поради стосуються здорових людей. Найкраще поєднувати сало з овочами та цільнозерновим хлібом. Так воно і засвоїться краще, і користі принесе більше.
Читайте також: Чи можна сало жінкам: вчені зробили несподіваний висновок
Для тих, хто має хронічні захворювання, навіть якщо вони не згадані вище, слід уважно дослухатися до відчуттів і реакції організму на продукт.