Вівторок, 22 Жовтня, 2024
ГоловнаНовиниВ Україні різко подорожчають п'ять продуктів: за що доведеться платити більше

В Україні різко подорожчають п’ять продуктів: за що доведеться платити більше

Этот материал также доступен на русском языке
Експерти попередили українців про чергове зростання цін.

В Україні стрімко зростають ціни на продукти. І експерти прогнозують чергове подорожчання до Нового року. Насамперед, зростуть ціни на недорогі товари, вартість дорогих продуктів залишиться незмінною.

Раніше ми розповідали, ціни на який продукт встановили рекорд протягом останніх семи років.

П’ять продуктів, які подорожчають найближчим часом

За прогнозами експертів, найближчим часом в Україні подорожчає:

  1. Картопля. Зростання цін на картоплю пов’язане з поганим урожаєм через надто спекотну погоду. Цього року вдалося зібрати на третину менше картоплі, ніж торік. Якщо вже зараз роздрібна ціна картоплі досягла 25-26 гривень за кілограм, то взимку вона може збільшитися до 50 гривень за кілограм. Крім того, фермери цього року відмовляються укладати контракти збуту продукції на сезон, сподіваючись на гарний прибуток.
  2. Овочі борщового набору. За словами виконавчого директора Економічного дискусійного клубу Олега Пендзіна, ціни на овочі борщового набору зростуть на третину. Але все залежатиме від погоди. Якщо будуть погані погодні умови, зокрема снігопади, це ускладнить логістику, і ціни зростатимуть швидше.
  3. Макарони та крупи. Ця категорія продуктів зросте в ціні через підвищення акцизу на паливо. За словами аналітика Данила Моніна, ціни на ці продукти залежать від вартості перевезення кілограма ваги.
  4. Вершкове масло.На зростання ціни на вершкове масло впливає відразу кілька факторів: сезонність, можливі відключення електроенергії, що впливає як на виробництво продукту, так і на його зберігання, а також підвищення податків.
  5. Алкоголь. Відповідно до ухваленого Верховною Радою законопроекту №11416-д про внесення низки змін до Податкового кодексу України, відпускні та роздрібні ціни на алкоголь зростуть на 50%.

Джерело: Фокус

Вас також можуть зацікавити новини:

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні