Новини

Свята та народні прикмети 20 жовтня — сьогодні не радять освідчуватися і грати весілля

Яке сьогодні свято

20 жовтня відзначається одразу кілька міжнародних свят, кожне з яких має свою особливу мету.

У третю неділю жовтня в ряді країн відзначають чудове професійне свято – День працівників харчової промисловості. Це свято для всіх, хто пов’язаний із виробництвом та переробкою харчових продуктів. Воно присвячене вшановуванню тих, хто своєю працею забезпечує потреби суспільства в якісному харчуванні. Основна мета свята – показати важливість харчової промисловості для держави.

Міжнародний день лінивця. Цей день присвячений милим і спокійним тваринам, що мешкають у тропічних лісах Центральної та Південної Америки. Мета свята — привернути увагу до важливості збереження лінивців та їхнього природного середовища. Лінивці відомі своєю повільністю та розміреним способом життя, проводячи більшість часу на деревах, де харчуються листям і фруктами. На жаль, вирубка лісів та знищення їхнього природного середовища ставить цих тварин під загрозу зникнення.

Всесвітній день статистики. Заснований Генеральною Асамблеєю ООН у 2010 році, цей день має на меті підкреслити важливість статистики у процесах прийняття рішень і суспільному управлінні. Статистика є ключовим інструментом для розуміння й аналізу даних, що сприяє розвитку політики, економіки, охорони здоров’я та інших сфер. Вона дозволяє відстежувати зміни, виявляти тенденції та прогнозувати майбутні події.

Міжнародний день кухаря і кулінара. Започаткований у 2004 році Всесвітньою асоціацією кухарів (World Association of Chefs’ Societies), цей день відзначає внесок кухарів у розвиток гастрономії та популяризацію професії. Свято вшановує талант і майстерність кулінарів, які створюють смачні шедеври, роблячи наше життя яскравішим. Воно також акцентує увагу на важливості кулінарної освіти та обміні досвідом серед професіоналів.

Яке сьогодні церковне свято в Україні за новим стилем

Церковне свято 20 жовтня за новим церковним календарем (2 листопада за старим) – день пам’яті великомученика Артемія Антіохійського, воєначальника. Артемій Антіохійський жив у IV столітті. Він був воєводою в імператора Костянтина Великого. Після закінчення своєї служби Артемій поїхав до Єгипту – там, за вислугу, його призначили намісником. Після імператора Костянтина до влади прийшов Юліан Відступник, який почав гоніння на християн. Потрапив під лиху руку й Артемій – колишній воєначальник виступив проти безчинств, за що його схопили і стали катувати, щоб він відмовився від віри. Святий Артемій стійко переніс усі муки, але не зрікся християнства. За це його стратили.

Народні прикмети  20 жовтня

Прикмети сьогодні говорять про те, як скоро почнуться зима і холоди:

  • якщо дерева ще не встигли скинути листя – зима почнеться через місяць;
  • стоїть погожа погода – протримається така до 10 листопада;
  • місяць блідий – чекай через кілька днів снігу та морозу;
  • галки і ворони шумлять і літають хаотично – скоро випаде сніг;
  • кури рано сідають на сідало – буде мороз.

У народному календарі 20 жовтня – свято Артем’єв день, Артемія. Вважається, що цього дня добре заготовлювати овочі на зиму – тоді вони пролежать до самої весни.

Що не можна робити 20 жовтня

У православне свято 20 жовтня, як і в будь-який інший день, церква виступає проти сварок, лихослів’я, пліток, наклепів і осуду, а також лінощів, заздрощів, жадібності, помсти і відчаю. Не слід відмовляти в допомозі тим, хто просить.

У народі вважається, що сьогодні не можна веселитися не в міру, а також не радять освідчуватися і грати весілля – шлюб буде коротким.

Іменини сьогодні за церковним календарем відзначають Артемій, Олександр, Федір, Михайло, Ірина, Павло, Леонід, Герасим, Герман, Микола, Петро, Іван.

Вас також можуть зацікавити новини:

Метки: ленівець прикмети свято харчі

Новое на сайте

  • Новини

Дрони СБУ та Сил оборони уразили найбільший в РФ завод з виробництва вибухових речовин

Протягом минулої доби зафіксовано 164 бойових зіткнення.

20/10/2024 11:59
  • Новини

Картопляні галушки з куркою та грибами – воістину святкова страва з багатим смаком

Картопляні галушки з куркою та грибами слід подавати гарячими. І вони того варті! Ваші старання…

20/10/2024 10:34
  • Статті

Чому важливе раннє виявлення раку молочних залоз: лікар-мамолог закликає не нехтувати самообстеженням

Рак молочної залози – це найпоширеніша онкопатологія у жінок України і всього світу. Вік –…

20/10/2024 09:32
  • Статті

Яка допомога надається малозабезпеченій сім’ї: зрівнялівки немає

В Україні малозабезпечені сім’ї можуть розраховувати на допомогу від держави.

20/10/2024 08:38
  • Новини

Ще ніжніше та смачніше: такі картопляні деруни ваші рідні точно оцінять – рецепт на мільйон

Деруни – улюблена страва багатьох українців, але часто через наявність борошна вони виходять жорсткими та…

20/10/2024 06:29
  • Статті

Як і де купити iPhone 16 за програмою trade-in, обмінявши стару модель на нову?

Сучасні технології розвиваються стрімко, і багато користувачів прагнуть мати найновіші пристрої. Одним з найзручніших способів…

19/10/2024 23:44