Неділя, 20 Жовтня, 2024
ГоловнаНовиниНавіщо насправді розробили грановану склянку і чому в ній 16 граней –...

Навіщо насправді розробили грановану склянку і чому в ній 16 граней – ви будете здивовані

Этот материал также доступен на русском языке
До сьогодні в чималій кількості рецептів українських господинь складники вимірюються гранованими склянками. А в бюджетних їдальнях та потягах досі у них подають напої. В чому секрет гранчака? Хто і з якою метою його розробив?

Гранованій склянці понад 80 років

За офіційною версією, першу партію гранованих склянок виготовили 1943 року на заводі Гусь Кришталевий. Його дизайн приписують Вірі Мухіній, автору «Робітника та колгоспниці». Хоча існує версія, за якою легендарна склянка існувала раніше, про це нібито свідчать її зображення на картинах художників.

Раніше ми розповідали, з якого посуду не можна пити чай.

Чим особлива гранована склянка

Згідно зі стандартами, склянка має 16 граней. Але можуть зустрічатися вироби із 12 або 14 гранями. Її висота 10,5 см та повний об’єм 250 мілілітрів. Хоча існують склянки менші і більші: від 50 до 350 мілілітрів. Ідея полягала у створенні тари для громадського харчування. Тому склянка повинна була відповідати певним вимогам: бути достатньо міцною, щоб уціліти під час можливого падіння, поміщати порцію напою на один прийом їжі та бути зручною для миття та зберігання.

Секрет популярності гранованої склянки

Переваги стандартної склянки швидко зрозуміли господині. Тому цей посуд оселився на багато років на їхніх кухнях. Навіть якщо пити чай чи інші напої було звичним із чашок, вимірювати продукти стало зручно склянкою. Адже дві склянки дорівнюють 500 мілітрам, а чотири – одному літру. Навіть пів склянки, крім обідка, дозволяє відміряти 100 мл.

Легке миття, міцність, зручність зберігання, коли склянки можна скласти одна в одну швидко зробили виріб популярним.

Читайте також:

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні