П’ятниця, 18 Жовтня, 2024
ГоловнаНовиниЯкі продукти повинні бути в раціоні пенсіонерів: науковці здивували порадами

Які продукти повинні бути в раціоні пенсіонерів: науковці здивували порадами

Этот материал также доступен на русском языке
Здоровий спосіб життя допомагає уповільнити старіння. Тож після 50 років варто уникати надмірних фізичних навантажень, нервових напружень, порушень режиму праці та відпочинку, підтримувати фізичну активність, відмовитися від шкідливих звичок, а також правильно харчуватися.

Калорійність відповідно до енерговитрат

У зв’язку зі зниженням інтенсивності обміну речовин з роками людина потребує раціону з меншою енергетичною цінністю. Про це повідомляє доцентка кафедри гігієни та екології Буковинського медичного університету Наталія Фундюр.

Раніше ми розповідали, яку рибу треба їсти пенсіонерам.

«У віці 60-74 року добова калорійність раціонів для чоловіків – близько 2000 ккал, для жінок – 1800 ккал, у віці старше 75 років – 1800 ккал та 1600 ккал відповідно. Надмірна калорійність харчування сприятиме розвитку та прогресуванню вікової патології: ожиріння, атеросклероз, гіпертонічна хвороба, діабет», – розповідає вчена.

Збалансована їжа: білки, жири та вуглеводи

Людям старшого віку важливо не тільки дотримуватися збалансованого раціону з білками, тваринними і рослинними жирами, простими та складними вуглеводами, вітамінами та мінералами, але й забезпечити антисклеротичну спрямованість харчування.

На думку Наталії Фундюр, енергетична цінність білків повинна складати 12% від добової калорійності, жирів – 25%, вуглеводів – 63%.

«Для профілактики атеросклерозу вміст олії у раціонах похилих людей зростає до 25-30 г, у порівнянні з 10-15 г у зрілому віці. У раціон слід включати жирні кислоти омега-3 (1-2 г на добу), що містяться у жирі морської риби», – наголошує експертка.

Вона додає, що старші люди потребують підвищеної кількості вітамінів у зв’язку із погіршеним всмоктуванням їх у шлунково-кишковому тракті. Їхній організм також стає дуже чутливий до дефіциту води.

«400 мл рідини утворюється в організмі внаслідок обмінних процесів, 700 мл присутні у продуктах харчування, а вільної рідини повинно бути не менше 1,5 літри. Це – вода, соки, молоко, суп, чай, кава. Воду краще вживати свіжу джерельну», – наголошує Наталія Фундюр.

Режим харчування

Науковиця рекомендує три основні прийоми їжі: сніданок, обід і вечеря. А також один або два додаткові: другий сніданок, полуденок. Проміжок між прийомами їжі – 4 години.

«Харчування за вказаною схемою дозволить уникнути відчуття голоду та переїдання. Розподілити добову калорійність раціону при 4-кратному харчуванні рекомендується так: на перший сніданок – 25-30 %, на другий сніданок або полуденок – 10-15 %, на обід – 40%, на вечерю – 20%», – радить вона.

Краще варити, запікати або готувати страви на пару.

Читайте також:

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні