Субота, 12 Жовтня, 2024
ГоловнаНовиниСвята та народні прикмети 12 жовтня — чому в цей день не...

Свята та народні прикмети 12 жовтня — чому в цей день не можна прибирати в хаті та сваритися з людьми

Этот материал также доступен на русском языке
Всесвітній день боротьби з артритом, Всесвітній день хоспісів та паліативної допомоги, Міжнародний день пo зменшенню небезпеки стихійних лих, День кадрового працівника, Європейський день донорства і трансплантації органів. В церковному календарі – день пам'яті святих мучеників Прова, Тараха і Андроніка Аназарвських.

12 жовтня – яке свято відзначають в Україні

12 жовтня в багатьох країнах відзначають Всесвітній день боротьби з артритом, який проводять щорічно за ініціативи Всесвітньої організації охорони здоров’я з 1996 року. Артрит – серйозне запальне захворювання суглоба або декількох суглобів, яке за відсутності лікування призводить не лише до больових відчуттів і обмеження руху, а й до інвалідності та втрати працездатності. Причини появи хвороби різні – часто артрит виникає за повторюваних легких травм, відкритих або закритих ушкоджень суглобів, за частого фізичного перенапруження або за генетичної схильності. Крім того, розвиток артриту провокують вірусні та бактеріальні інфекції, переохолодження, фізичне та психічне перевантаження і навіть надмірне паління. Найчастіше важкі ревматичні захворювання суглобів, пов’язані зі швидким розвитком артриту, вражають працездатних мешканців планети – віком від 30 до 50 років. До речі, жінки страждають на це захворювання у 5 разів частіше за чоловіків. Тож недооцінка важливості проблеми, пов’язаної з болем у суглобах і хребті, призводить до пізнього звернення пацієнтів до лікарів і, як наслідок, знижує шанси пацієнтів на одужання або досягнення ремісії, підвищує ризик розвитку інвалідності.

Всесвітній День хоспісної і паліативної допомоги проводиться щорічно в другу суботу жовтня. Організатором Всесвітнього Дня хоспісної та паліативної допомоги є Світовий Альянс паліативної допомоги, куди входять національні та регіональні організації, які підтримують розвиток хоспісної та паліативної допомоги у всьому світі. Хоспіс є однією з форм паліативної допомоги – це спеціалізована медична установа для догляду за невиліковно хворими людьми в кінці життя. Філософія хоспісу стверджує, що хоспіс – це не «будинок смерті», але «будинок життя».

Всесвітній день мігруючих птахів має дві дати – у другу суботу травня та в другу суботу жовтня (до 2018 року свято відзначалось лише у травні). Ще в 1906 році була схвалена Міжнародна конвенція з охорони птахів. А саме свято з’явилося у 2006 році після укладення угоди з метою покращення умов існування мігруючих птахів. Мільйони птахів кожного року перетинають моря, гори та рівнини задля виживання. На жаль, популяція перелітних видів постійно скорочується через господарську діяльність людини.

 

Щороку 12 жовтня відзначають незвичайне солодке свято – День шоколадних сюрпризів. Відзначити цей день може абсолютно будь-хто, хто хоче зробити приємне для близьких і рідних людей. Сьогоднішнє свято ідеально поєднує у собі дві речі, які радують практично всіх: любов до шоколаду та елемент несподіванки. Звісно ж, святкування Дня шоколадних сюрпризів буде неповним без сюрпризів та шоколаду.

Яке 13 жовтня церковне свято

Цього дня відзначають пам’ять трьох святих мучеників – Прова, Тараха й Андроніка, які постраждали за віру за часів імператора Діоклетіана. Під час гонінь на християн трьох чоловіків схопили і привели на суд до правителя. Мучителі по черзі запитували Прова, Тараха й Андроніка про те, як їх звати. І кожен із них давав одну й ту саму відповідь: “Я – християнин, і це ім’я для мене дорожче, ніж те, що дали батьки”. Трьох мучеників піддавали новим тортурам, але на всіх допитах вони говорили, що не бояться смерті, бо оживуть на небесах. Втративши надію відвернути християн від віри, правитель розпорядився кинути чоловіків на поталу диким звірам, але хижаки не чіпали їх.

Що не можна робити цього дня

  • Не дозволяється прати білизну, прибирати в хаті та сваритися з людьми.
  • Не можна мститися чи ображати когось цього дня.
  • Заборонено купувати церковні свічки, тому що можна накликати на себе хворобу.

Народні прикмети і традиції

  • Північний вітер цього дня вказує на швидке похолодання, а південний – на теплу погоду;
  • На небі вночі багато зірок – чекайте на добрий урожай наступного року;
  • Якщо зірки тьмяні – буде тепло, мерехтять – найближчим часом може піти сніг, яскраві – до морозу.

Іменини: Іван, Ян.

Вас також можуть зацікавити новини:

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні