Новини

Свята та народні прикмети 6 жовтня — чому цього дня треба пекли коровай

Яке сьогодні свято в Україні

Щорічно в першу неділю жовтня відзначають професійне свято працівників освіти – День вчителя. Сьогодні в цей осінній день вшановують людей найгуманнішої і щирої професії, однієї з найблагородніших і необхідних професій нашого суспільства. У цей день відзначаються роль і заслуги вчителів у процесі якісної освіти на всіх рівнях, а також їхній неоціненний внесок у розвиток суспільства. День вчителя покликаний привернути увагу до становища вчителів в суспільстві, їх ролі в освіті та розвитку.

Щорічно 6 жовтня в усьому світі відзначають Всесвітній день охорони місць проживання – міжнародне свято, покликане привернути увагу людства до проблеми збереження довкілля планети Земля. Цей день був започаткований у 1979 році в рамках Конвенції про охорону дикої фауни і флори і природних місць існування в Європі (Бернської конвенції). Людство своєю діяльністю вже давно впливає на природу, змінюючи її. Порушення довкілля відбувається внаслідок антропогенних впливів, які докорінно змінюють умови життя диких тварин, а саме вирубки лісів, осушення боліт, розорювання степів, перелогових земель, створення водосховищ тощо. Всесвітній день охорони місць проживання заснований для того, щоб нагадати людству про те, що ми, люди, є лише частиною природи, ми живемо і розвиваємося за її законами. Це день закликає будувати своє життя так, щоб зберегти й передати майбутнім поколінням все розмаїття тваринного і рослинного світу нашої планети.

День територіальної оборони України запровадив президент Володимир Зеленський – він відзначається кожної першої неділі жовтня. Офіційною підставою заснування свята став Указ №417/2020 «Про День територіальної оборони України». Ця подія була започаткована в Україні, щоб підкреслити важливість забезпечення національної обороноздатності та територіальної цілісності України, особливо враховуючи війну на сході України, що триває з 2014 року. Переможне завершення цієї війни та збереження територіальної цілісності України є одними з найважливіших пріоритетів державної політики.

Яке сьогодні церковне свято

6 жовтня в церковному календарі – день пам’яті святого апостола Томи. Він відомий як “Невіруючий Тома” через свою сумнівність у воскресінні Христа, доки не побачив Його рани на власні очі. Проте, його сумніви не були ознакою невіри, а радше бажанням переконатися у правдивості події. Після воскресіння Христа, Тома активно проповідував Євангеліє і, за переказами, досяг Індії, де заснував християнські громади. Він є покровителем Індії та Португалії, а також будівельників та архітекторів. В Індії, у місті Майлапур, знаходиться санктуарій, зведений на місці його мученицької смерті. В іконографії Тома часто зображується з столярськими інструментами або списом, яким його було вбито.

Що не можна робити 6 жовтня

  • Не можна лінуватися, жалітися.
  • Не слід сваритися і лаятися.
  • Забороняється переїдати.

Народні прикмети і традиції на 6 жовтня

Серед наших предків існувало чимало цікавих прикмет на цей день:

  • дивилися, який сьогодні день: в лісі майже немає грибів — до суворої зими;
  • високий бур’ян виріс — чекайте на сніжну зиму;
  • туман від самого ранку до великого урожаю наступного року.

Цього дня наші предки поповнювали запаси продуктів на зиму. А ще віряни молилися святому апостолу, просячи його про достаток. Господині традиційно пекли коровай, окраєць якого віддавали тяжко хворим.

Іменини: як назвати дитину, яка народилася 6 жовтня: Іван, Макар.

Вас також можуть зацікавити новини:

Метки: вчитель захист свято ТРО фауна

Новое на сайте

  • Статті

Суд виграли, а судове рішення не виконується – що робити

До редакції звернувся Павло Балла з Харкова, який розповів, що у нього є невиконане рішення…

06/10/2024 09:37
  • Статті

Як покращити пам’ять: прості вправи допоможуть досягти чудес

Проблеми з пам'яттю бувають у будь-якому віці, але чим старша людина, тим частіше їй проходить…

06/10/2024 08:45
  • Новини

Щоб тісто на пиріжки вийшло м’яким та ніжним, додайте до нього один секретний компонент

Сьогодні пропонуємо вам приготувати універсальне тісто для пиріжків, яке завдяки одному компоненту виходить повітряним, м'яким…

06/10/2024 06:31
  • Новини

Волосся буде, як після салону: 1 чайна ложка цього засобу замінить дорогі процедури

Всього один інгредієнт може покращити дію звичного шампуню та сприяти відрощуванню густого волосся.

05/10/2024 22:55
  • Статті

Хто має обов’язково реєструватися платником ПДВ

Розгляньмо категорії, яким обов'язково потрібно реєструватися платником ПДВ. Та які дані й документи потрібні.

05/10/2024 22:14
  • Новини

Погода в Україні на неділю, 6 жовтня

6 жовтня очікуються дощі у більшості центральних, західних та північних областях України, у східних та…

05/10/2024 21:59