Понеділок, 30 Вересня, 2024
ГоловнаДачаМісячний посівний календар на жовтень 2024 року: вдалі дні для роботи в...

Місячний посівний календар на жовтень 2024 року: вдалі дні для роботи в саду та на городі

Этот материал также доступен на русском языке
Для успішного догляду за садом та городом, краще орієнтуватися на фази Місяця. Розповідаємо про сприятливі та несприятливі дні у жовтні 2024-го.

Хоча у жовтні більшість урожаю вже зібрано, без діла дачники та городники не залишаться. Саме час для посадки озимих культур, підготовки дерев та квітів до зимівлі, висівання сидератів та багаторічних квітів. В які дні і чим краще зайнятися в жовтні в саду та на городі, а в які краще утриматися від робіт, можна дізнатися з посівного місячного календаря на жовтень.

Раніше ми розповідали, що обов’язково додають у лунки при осінній посадці цибулі досвідчені овочі для щедрого врожаю.

Місячний посівний календар на жовтень 2024 року

1-3 жовтня — дні молодика, коли рослини краще не турбувати.

4-5 жовтня — сприятливі дні для висаджуванння троянд, гортензій, півоній та інших квітів, а також догляду за квітами — санітарної обрізки, мульчування, укриття на зиму та пересадки. Можна також прибрати ділянку, зайнятися розпушенням грядок, посадкою живців та приготуванням компосту. Однак не варто вносити добрива по листу.

6-8 жовтня — хороші дні дня висаджування молодих плодових дерев та ягідних чагарників, посіву зелені та озимих овочів на відкритій ділянці, а також капусти, перцю та бобових — у теплиці. Також дні сприятливі для пересадження рослин, внесення добрив, боротьби зі шкідниками та бур’янами. Але не варто займатися обрізанням рослин і стригти газон.

9-12 жовтня — чудові дні для збирання пізніх овочів, фруктів та ягід, засушування плодів та приготування консервації, живцювання, щеплень, пересадки квітів з клумби в горщики. Можна зайнятися посівом рослин з в’юнкими стеблами — іпомеї, винограду, плетистої троянди, бобових. Сприятливі дні для посадки рослин у теплиці. Не рекомендуються рясно поливати рослини.

13-15 жовтня краще зайнятися збиранням посадкового матеріалу — насіння і цибулин рослин, збиранням урожаю, засушуванням ягід, прибиранням ділянки, перекопуванням і розпушуванням ґрунту, внесенням гною, мульчуванням грядок і укриттям від морозів, щепленням і обрізанням крон дерев. Несприятливі дні для висаджування рослин.

16-18 жовтня — дні повного місяця, які краще присвятити відпочинку від садово-городніх робіт.

19-21 жовтня можна зайнятися розпушуванням та перекопуванням ґрунту, збиранням бур’янів та опалого листя на ділянці, посівом озимих культур, внесенням на ділянку компосту та гною. Також це вдалі дні для посадки цибулин і насіння рослин, боротьби з бур’янами та захворюваннями. Однак не варто займатися обрізанням і прищипуванням дерев — рани довго гоїтимуться.

22-23 жовтня — найкращі дні в жовтні для посіву будь-яких культур. Також вони сприятливі для внесення добрив, застосування отрутохімікатів на ділянці, мульчування грядок. Не рекомендується займатися пересадженням рослин, їх рясним поливом, а також ушкоджувати їх коріння.

24-26 жовтня — сприятливі дні для висаджування рослин, що швидко ростуть — зелені, прянощів, салатів. Для решти посівів дні неврожайні. Можна зайнятися збиранням пізнього врожаю плодів, санітарним обрізанням дерев і кущів, стрижкою газону, вносити будь-які добрива та підгодовувати рослини. Але цими днями не рекомендується збирати плоди для тривалого зберігання — вони швидко згниють.

27-29 жовтня — сприятливі дні для посіву кімнатних та тепличних рослин, висаджування молодих дерев та чагарників, перекопування ґрунту, видалення бур’янів та порослі, оброблення ділянки від шкідників.

30-31 жовтня краще присвятити прибиранню на ділянці, утилізації залишків рослин, приготуванню компосту, перекопуванню ґрунту, поділу багаторічних рослин та заготівлі живців. Крім того, можна зайнятися обробленням саду від шкідників, побіленням та санітарним обрізанням дерев. Не рекомендується садити квіти та озимі культури, застосовувати органічні добрива та замочувати насіння.

Вас також можуть зацікавити новини:

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні