Понеділок, 30 Вересня, 2024
ГоловнаДозвілляВ Одесі організували справжнє свято для пенсіонерів – чим порадували людей літнього...

В Одесі організували справжнє свято для пенсіонерів – чим порадували людей літнього віку

Этот материал также доступен на русском языке
«Планета довгожителів» ― таку назву вже одинадцять років поспіль високо несе фестиваль, який проводиться на честь Всесвітнього дня людей поважного віку. І вже третій рік він проводиться під час повномасштабної війни.

Фестиваль тривав 5 днів: що приготували для пенсіонерів

Голова ГО «Всеукраїнська спілка активного довголіття «ІТ-бабусі» Ольга Філіппова не приховує радості:

― На фестивалі зібралися не тільки одесити, а й люди поважного віку з багатьох куточків нашої України. І, як бачите, в ньому беруть участь люди золотого, срібного віку, а ще й молоді… Усіх зараз об’єднує головне: віра в нашу Перемогу, девіз «Життя триває» та позитив.

― Позитив?..

― Так, позитив. Бо віра, яка в душі ― це завжди головне всередині кожного з нас. І ще одне, теж головне ― намагатися зберегти всередині мир, навчитись долати конфлікти та об’єднуватись. Для цього ми й проводимо цей фестиваль.

Як розповідає Ольга, все почалось з традиційної соціальної акції «Чужих літніх людей не буває». Це відвідування відділень, де живуть люди похилого віку. Для них було привезено солодощі, постіль, взуття, одяг, ліки, підгузки.

― Іноді без сліз не можна дивитися на те, як приймають ці люди наші подарунки. Іноді навіть намагаються руки цілувати. Бо багатьох з них взагалі ніхто не провідує.

«Незрівнянний світ краси» ― так називається фільм, присвячений відомому українському співакові Назарію Яремчуку… Фільм зібрав багато гостей фестивалю другого дня його проведення.

Читайте також: Повернути частину пенсії: кого з пенсіонерів зобов’яжуть це зробити

В інші дні учасники та гості фестивалю «Планета довгожителів» відвідали презентації нових книг у бібліотеці ім. І. Франка стали учасниками плейбек-перформансу на тему людських історій.

А ось п’ятий день фестивалю став справжнім святом, яке проходило у парку ім. Т.Г. Шевченка. Людей зібралося дуже багато; до фестивалю приєднувалися люди, які просто прийшли в парк відпочити.

«Життя триває» – не просто девіз

Дивлюсь, як виступи один за одним змінюються на сцені, як люди поважного віку беруть участь у численних танцях та руханці, і розумію, що оце «життя триває» ― не просто слова, які тепер можна почути частіше, ніж зазвичай, а суть самого фестивалю.

Розумію також, чому громадська організація, яку очолює Ольга Філіппова, носить назву Всеукраїнська спілка активного довголіття «ІТ-бабусі».

Тепер зрозуміло, чому у воєнний час до неї приєднались багато людей поважного віку, які були змушені покинути свої домівки в Херсоні, Харкові, Нікополі, багатьох інших куточків України.

Тепер зрозуміло, чому у воєнний час до організації приєдналося багато людей поважного віку, які були змушені залишити свої будинки в Херсоні, Харкові, Нікополі, багатьох інших куточках України.

Численні виступи на сцені, яка стала у п’ятий день фестивалю місцем позитиву, добра та здоров’я. Виступ легендарного одеського богатиря Миколи Пасічника з його вихованцями. Збір на ЗСУ. Смачне частування.

Читайте також: Кому з пенсіонерів у жовтні додадуть до пенсії понад 500 гривень

А ще тут можна було придбати корисні та гарні речі, виготовлені руками майстринь та майстрів. Усі виручені кошти – також на допомогу ЗСУ.

О, ці люди золотого віку! Бачили б ви, на яких красунь вони перетворилися, коли вийшли на дефіле в прекрасних вбраннях! Як приймали вони квіти від молодих людей, які привітали їх на сцені «Мушля» у парку ім. Т.Г.Шевченка.

Одинадцятий фестиваль «Планета довгожителів» добіг кінця. Він подарував багато приємних вражень для людей похилого віку, багато цікавих подій, багато радості.

Фестиваль закінчився. Життя продовжується!

Марія Котова

Фото автора

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні