Неділя, 29 Вересня, 2024
ГоловнаНовиниСвята та народні прикмети 29 вересня — чому цього дня заборонено відмовляти...

Свята та народні прикмети 29 вересня — чому цього дня заборонено відмовляти в допомозі

Этот материал также доступен на русском языке
29 вересня в України відзначають День пам’яті трагедії Бабиного Яру, Всесвітній день серця, Всеукраїнський день дошкілля, День отоларинголога, Міжнародний день глухих, День осінньої самотності. Християни в цей день вшановують пам'ять святого преподобного Кіріяка Самітника.

Який сьогодні день в Україні

29 вересня в Україні День пам’яті трагедії в Бабиному Яру. Цей день присвячений вшануванню пам’яті жертв масових розстрілів, здійснених нацистами під час Другої світової війни. Наймасовіші розстріли відбулися 29-30 вересня 1941 року, коли було вбито майже 34 тисячі євреїв, мешканців Києва. Бабин Яр став символом “Голокосту від куль” і нацистської політики масового знищення людей. Протягом окупації Києва, від 1941 до 1943 року, в Бабиному Яру було розстріляно близько 100-150 тисяч осіб, серед яких були не лише євреї, але й роми, радянські військовополонені, підпільники, душевнохворі та інші.

29 вересня Всесвітній день серця. Це свято було започатковане 2000 року за ініціативи Всесвітньої федерації серця та за підтримки Всесвітньої організації охорони здоров’я (ВООЗ) і ЮНЕСКО. До 2011 року цей день відзначався в останню неділю вересня, але згодом дата була закріплена за 29 вересня. Метою Всесвітнього дня серця є підвищення обізнаності про серцево-судинні захворювання, які є основною причиною смертності у світі. Щороку від серцево-судинних захворювань помирає понад 17 мільйонів людей. Багатьох із цих захворювань можна уникнути завдяки змінам у способі життя, таким як здорове харчування, регулярна фізична активність, відмова від тютюнопаління та зменшення споживання алкоголю.

Щороку 29 вересня відзначають День осінньої самотності. Після сонячного спекотного літа настає пора осінніх дощів, рано темніє, з кожним днем ​​стає прохолодніше. Погодьтеся, не часто таке буває, але часом хочеться самотності. Хочеться побути наодинці з природою, влаштувати собі побачення зі своєю душею.  Справді, після галасливих міст, після щоденних турбот і проблем, після набридливих галасливих компаній, після багатьох сказаних слів, хочеться побути наодинці з природою, відновити сили, поринути в чарівну красу, яка часто залишається непоміченою. Зупиніться сьогодні, вирвіться із загальної павутини, приділіть час для себе і насолодіться чарівною красою осені.

Яке сьогодні церковне свято в Україні за новим стилем

29 вересня за новим церковним календарем (12 жовтня за старим) – день пам’яті преподобного Феофана Милостивого і преподобного Кіріака Пустельника. Преподобний Феофан Милостивий народився в сирійському місті Гази і був дуже доброю і милосердною людиною. Прославився тим, що завжди приймав у себе на нічліг подорожніх і не брав за це грошей. Його заощадження пішли на допомогу людям, а сам Феофан зубожів. Але він не скаржився, а стійко виносив усі тяготи. Але незабаром захворів на невідому недугу, тіло вкрилося ранами, і преподобний помер. Але після смерті тіло зцілилося і мощі стали виділяти цілюще миро.

Про що говорять прикмети на 29 вересня

Прикмети дня говорять про майбутню зиму й осінь:

  • тепло і сухо цього дня – зима буде пізньою і нехолодною;
  • листя вже пожовкло, але не опало – осінь буде довгою;
  • грім чути – зима буде без снігу;
  • гуси і шпаки ще не відлетіли – довго буде тепло.

Що не можна робити 29 вересня

Сьогодні, як і в будь-який інший день, Церква не схвалює сварок, лихослів’я, пліток, наклепів і осуду, виступає проти заздрощів, жадібності, помсти і відчаю.

Народні прикмети дня не радять сьогодні давати гроші в борг, а також заборонено відмовляти в допомозі або милостині.

Що можна робити 29 вересня

Святий Кіріак вважається покровителем мандрівників і відлюдників. У нього просять позбавлення від хвороб, головного болю і депресії.

29 вересня – іменини сьогодні

Іменини сьогодні за церковним календарем відзначають Іван і Феофан.

Вас також можуть зацікавити новини:

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні