Новини

Не озимим часником єдиним: що посадити на грядці під зиму

Чимало рослин садити у вересні — жовтні вигідно, оскільки вони загартовуються й активніше йдуть у ріст. Урожай у такому разі можна отримати на два-три тижні раніше, ніж зазвичай. Розповідаємо, що та як можна посадити.

Раніше ми розповідали про сім найкращих сортів озимої цибулі.

Часник

Посадити часник потрібно за 2-3 тижні до настання холодів на глибину 3-5 см і на відстані 5-10 см. Перед посадкою зубчики часнику краще продезінфікувати протягом 2-3 годин – можна використовувати розчин мідного купоросу (1 ст. л. 10 л води).

Цибуля

Перед посадкою цибулі грядки краще полити розчином мідного купоросу, після чого посадити на глибину не більше ніж 3 см, інакше матеріал може почати підгнивати. Посадку варто здійснити до початку заморозків у прохолодну та суху погоду.

Кріп і петрушка

Кріп варто посіяти якомога пізніше, щоб насіння не проросло (проростає воно при  +3°С) — зробіть це відразу після перших невеликих заморозків. Засипавши насіння в ґрунт на глибину 2 см, присипте його підмерзлою землею. При цьому сіяти потрібно на чверть більше насіння, ніж навесні, оскільки всі не проростуть.

Насіння петрушки потрібно висадити при стабільній температурі повітря вдень близько 0 ° С, а вночі – 2-3 ° С на глибину не менше 1 см. Як і у випадку з кропом, кількість петрушки має бути більшою, ніж навесні.

Морква

Моркву треба сіяти в злегка підмерзлу землю, виключаючи ймовірність поворотної відлиги, інакше сходи можуть загинути. Садіть моркву в заздалегідь підготовлені борозенки (зробити їх потрібно за місяць до сівби, після чого вкрити плівкою). Засіявши насіння на глибину близько 5 см, присипте його сухою землею з піском або торфом. Восени потрібно брати на 20% більше насіння, ніж навесні.

Буряк

Буряк варто сіяти при температурі повітря не нижче -5°C у борозенки в сухому ґрунті на глибину 3-4 см. Зверху насіння засипте пухким ґрунтом з додаванням піску та компосту, після чого утрамбуйте його.

Редиска

Редиска можна сіяти, коли температура повітря встановиться в районі 0°С градусів. Насіння знезаразьте і посадіть на глибину близько 5 см.

Салат

Салат потрібно посіяти в трохи підмерзлий ґрунт при температурі 0°C на відстані близько 10 см. аглиблюють насіння приблизно на 1,5 см.

Щавель

Щавель потрібно висівати пізно восени, після настання перших заморозків, на глибину 1,5 см, і на відстані між насінням по 5 см. Ґрунт потрібно ущільнити граблями.

Пастернак

Сіяти пастернак потрібно в лунки глибиною 2-3 см при злегка підмерзлому ґрунті. Відстань між насінням повинна становити щонайменше 10 см.

Вас також можуть зацікавити новини:

Новое на сайте

  • Новини

Пікантний соус із темного винограду: гострий солодкий пряний соус розбудить апетит будь-якого їдця

Довгоочікувана пора настала, і зараз треба скористатися великою кількістю сонячної ягоди, зробити смачні заготівлі на…

24/09/2024 17:28
  • Статті

Пропонують грошову допомогу – будьте уважні: шахраї спеціалізуються на нужденних

Не секрет, що шахраї йдуть «в ногу з часом», вигадуючи нові й нові схеми обману.

24/09/2024 16:46
  • Статті

Коли родині потрібна допомога на поховання: куди звертатися

Таке наше життя, що похорон - це не тільки сльози і біль, але й матеріальні…

24/09/2024 16:19
  • Статті

Асиметричні ванни Ravak: елегантність і функціональність в одному рішенні

Асиметрична ванна Ravak – це чудове поєднання сучасного стилю та практичності. Якщо ви прагнете знайти…

24/09/2024 16:03
  • Статті

Кого можуть позбавити пільг на комуналку: несподівана умова для отримувачів

В Україні держава адресно підтримує тих, хто цього найбільше потребує.

24/09/2024 15:39
  • Новини

Класика під новим кутом: готуємо улюблений бефстроганов із сосисками

Улюблену страву можна приготувати не лише з яловичини. Спробуйте варіант із сосисками – вийде дуже…

24/09/2024 14:23