Новини

Свята та народні прикмети 21 вересня — чому цього дня забороняється лінуватися

21 вересня – яке свято відзначають в Україні

Щорічно в третю суботу вересня в Україні відзначають День винахідника і раціоналізатора, фахівців, які піднімають життя українців на новий рівень, при цьому покращуючи його якість. Цей день присвячений геніальним умам, які будують майбутнє України, завдяки своїм ідеям, винаходам і знахідкам. Винахідники – це, безумовно, великі мрійники і творці. Вони втілюють в життя неймовірні ідеї, перетворюючи і покращуючи наше повсякденне життя. Такі люди володіють даром бачити потенціал у буденних речах і знаходити можливість зробити їх ефективнішими і інноваційними. Сьогоднішнє свято піднімає важливе питання про те, як важливо цінувати і підтримувати творчих людей, які будують майбутнє нашої країни. У цей особливий день проводяться різні заходи, присвячені інноваціям, масштабним дослідженням, технічним досягненням і творчості. Це і конференції, і виставки, і конкурси, і обмін знаннями і досвідом між професіоналами і любителями науки. Цього дня ми віддаємо належне умам, які роблять світ краще і навчають нас бачити нові можливості навкруги.

Щорічно в третю суботу вересня в Україні відзначають День фармацевтичного працівника. Цей день не лише важлива подія в товаристві фармацевтів, але і привід для усвідомлення важливості здоров’я і турботи про нього для кожного з нас. День фармацевтичного працівника – це день вдячності і визнання для усіх, хто присвятив своє життя цій професії. Свято було встановлене Президентом України Леонідом Кучмою 7 вересня 1999 року.

21 вересня відзначають одне зі свят Організації Об’єднаних націй – Міжнародний день миру. Цей день покликаний нагадати людству про цінність мирного співіснування, а також необхідність спільних зусиль для запобігання конфліктам та насильству.

Цього дня по всьому світу відбуваються різноманітні заходи, акції та флешмоби. У сьогоднішньому неспокійному світі дуже корисно і важливо розуміти, що найголовніше – це мир на планеті. Символом свята є зображення голуба. Сучасна емблема – голуб з оливковою гілкою в дзьобі, виконана П. Пікассо за біблійним мотивом про Ноєвий ковчег (на знак прощення Богом цей птах приніс на корабель гілку оливи). Також традиційно це чудове свято відзначається проведенням пізнавальних лекцій, семінарів, круглих столів.

21 вересня у всьому світі відзначають Всесвітній день поширення інформації про хворобу Альцгеймера. Цей день був заснований 1994 року за ініціативою організацій, які досліджують зазначене захворювання, щоб мати змогу вповільнити його розвиток.

Метою згаданого заходу є посилення пріоритетів і поінформованості суспільства про деменцію та асоційовані з нею проблеми; зниження ризику розвитку слабоумства; поширення інформації щодо діагностики, лікування та догляду таких пацієнтів; підтримка відповідних досліджень та інновацій. У всьому світі деменція спостерігається у майже 50 млн людей. Кожні три секунди діагностують новий випадок захворювання на вказану патологію. За прогнозами фахівців, якщо ефективні стратегії зменшення ризиків не будуть реалізовані на світовому рівні, то до 2050 року кількість хворих на деменцію сягатиме приблизно 152 млн. За визначенням ВООЗ, деменція — це хронічний прогресуючий синдром, що викликаний різноманітними захворюваннями головного мозку, для якого характерна деградація когнітивних функцій (пам’ять, мислення, мовлення, здатність до орієнтації, контроль над поведінкою, виконання повсякденних функцій) більшою мірою, ніж це притаманно фізіологічному процесу старіння організму. Так, цей синдром є основною причиною інвалідності серед людей похилого віку.

Яке сьогодні церковне свято

21 вересня в церковному календарі – день пам’яті святого апостола Кондрата. Він був одним із 70 апостолів, які проповідували Слово Боже після воскресіння Ісуса Христа. Він проповідував у Афінах та Магнезії (східний півострів Фессалії) і був єпископом Афінським. Завдяки його проповідям багато язичників навернулися до християнства, що викликало ненависть серед тих, хто залишався вірним язичницьким віруванням.

Що не можна робити 21 вересня
  • Не можна плести інтриги, скандалити, сваритися.
  • Не слід брати чи давати будь-які речі в борг.
  • Забороняється лінуватися.

Народні прикмети і традиції на 21 вересня

Серед наших предків існувало чимало цікавих прикмет на цей день:

  • дивилися, який сьогодні день: рано опало листя з дерев — зима прийде рано;
  • світанок червоного кольору — чекайте на дощову чи вітряну погоду;
  • ясна погода — до теплої осені;
  • шишок на ялині багато — наступного року буде багато ягід і горіхів;
  • на деревах багато павутини — до теплої погоди.

Зазвичай цього дня селяни багато працювали, йшли удобрювати землю на городі чи полі. А ще займалися молотьбою зерна з нового урожаю.

Іменини: як назвати дитину, яка народилася 21 вересня

Які сьогодні іменини: Андрій, Валентин, Василь, Володимир, Данило, Дмитро, Іван, Йосип, Костянтин, Нестор, Олександр, Петро.

Вас також можуть зацікавити новини:

Метки: винахід свято фармацевт хвороба альцгеймера

Новое на сайте

  • Новини

Пільги, про які не говорять, що пенсіонери можуть отримати безкоштовно

В Україні проживає понад 10 мільйонів пенсіонерів, і в середньому вони одержують 5 816,62 гривні.…

21/09/2024 10:49
  • Новини

Благодійний фонд запрошує громадян отримати необхідну допомогу

Міжнародна благодійна організація надає широкий спектр підтримки сім’ям з дітьми та тим, хто зараз знаходиться…

21/09/2024 10:07
  • Новини

Під час ракетного удару по Кривому Рогу загинуло троє осіб — воєнне зведення 21 вересня

Вчора противник завдав по позиціях українських підрозділів та населених пунктах п’ять ракетних ударів, застосувавши шість…

21/09/2024 08:26
  • Новини

Кому з пенсіонерів у жовтні додадуть до виплат понад 500 гривень

Пенсії можуть збільшуватись з різних причин, включаючи індексацію, перерахунок виплат або нарахування спеціальних надбавок.

21/09/2024 07:31
  • Новини

Найпростіший, але дуже смачний рецепт чебуреків: секрет у правильних інгредієнтах

У чебуреках важлива як начинка, так і тісто. Якщо воно буде твердим, гумовим, то навіть…

21/09/2024 05:25
  • Новини

Ви виглядатимете на мільйон: стилісти назвали найтрендовіші стрижки на довге волосся

Мода змінюється – це відома аксіома. Власницям короткого волосся легше наслідувати модні тенденції. А от…

20/09/2024 23:52