Четвер, 19 Вересня, 2024
ГоловнаДачаПерезимує навіть найвибагливіший виноград: як правильно підготувати кущі до зими

Перезимує навіть найвибагливіший виноград: як правильно підготувати кущі до зими

Этот материал также доступен на русском языке
Восени догляду за виноградом потрібно приділити особливу увагу, якщо не хочете залишитися без урожаю. Розповідаємо, що обов'язково треба зробити.

Суворі зими теплолюбний виноград переносить погано. Тому якщо не хочете його загибелі, потрібно передчасно подбати про це. Три прості заходи допоможуть рослині пережити холод і радувати вас урожаєм і далі.

Раніше ми розповідали, які дерева потребують обрізання восени.

Підживлення

В осінній сезон виноград потребує насамперед калію та фосфору. Ці мікроелементи допомагають молодим пагонам одеревеніти, а також сприяють закладенню плодових бруньок на наступний рік.

Наситить виноград цими речовинами просте підживлення з попелу. Розведіть 1-1,5 склянки попелу у відрі води. Полийте виноград розчином у розрахунку – 1 відро на один кущ.

Також виноград можна підгодувати восени монокалій фосфатом. У 10 літрах води розчиніть 1,5 ст. л. монокалій фосфату та полийте розчином кущі.

Попіл і монокалій фосфат також можна вносити в сухому вигляді, але в такому разі обов’язково перед внесенням розпушіть ґрунт, а після внесення все полийте, якщо не передбачається дощу.

Полив

Восени виноград потребує рясного поливу. Це допоможе рослині легше пережити зиму, адже навіть у сплячому стані кущі споживають та випаровують вологу.

Укриття

У разі заморозків виноград варто вкрити агроволокном високої щільності. Але якщо зима з дощами, робити цього не варто, оскільки агроволокно намокне і стане лише гіршим.

Альтернатива агроволокна – синтепон. Це легкий, довговічний та недорогий матеріал, з якого можна легко зробити укриття будь-якої форми. Зверху синтепон потрібно покрити плівкою, щоб не намокав.

Якщо виноград знаходиться на шпалері, його можна прикопати. У цьому разі лозу потрібно помістити в траншею, зафіксувати й засипати землею на 10-15 см. З таким укриттям перезимує навіть вибагливий виноград.

Вас також можуть зацікавити новини:

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні