Середа, 18 Вересня, 2024
ГоловнаНовиниСвята та народні прикмети 15 вересня — чому цього дня не можна...

Свята та народні прикмети 15 вересня — чому цього дня не можна сидіти вдома

Этот материал также доступен на русском языке
15 вересня відзначаються Всенародний День батька, Всесвітній день боротьби з лімфомами, День народження Google, Міжнародний день демократії, День працівника лісу. Християни цього дня вшановують пам'ять святого великомученика Микити.

15 вересня – яке свято відзначають в Україні

15 вересня — Всенародний День батька. Шанобливе ставлення до батька — традиційна риса нашого національного характеру. Пісні, казки, легенди та прислів’я українського народу свідчать про те, що постать тата в житті родини та вихованні дітей була визначальною.  В Україні батько сьогодні – це захисник. Багато українських дітей війна зробила сиротами та позбавила батьківської турботи. Важливо вшановувати та підтримувати сім’ї усіх, хто захищає Україну, бути підтримкою для тих, кому треба батьківське плече та любов. Діти справжніх героїв України мають відчувати суспільну пошану та підтримку.

Кожного року в третю неділю вересня в Україні відзначається День працівника лісу. Це свято присвячується усім захисникам природи та лісового господарства. Вперше цей день почали святкувати в 1966 році. Масова вирубка дерев для будівництва нових будівель змусила місцеві органи запровадити спеціальні охоронні організації. Адже знищення лісу могло привести до глобальних проблем з екологією.  Пізніше, в 1977 році, для розробки механізмів відновлення лісу та економного використання деревини було прийнято «лісове» законодавство. Професійні працівники лісництв зробили свій внесок, щоб зберегти природу. Для вшанування їх праці в 1980 році було затверджено свято «День працівника лісу». Після розпаду СРСР багато держав зберегли традицію відзначати це національне свято. Наприклад, в Україні його започаткували в 1993 році. З того часу щороку працівники лісництв отримують привітання та подяку за працю.

Сьогодні також Міжнародний день демократії ООН заснувала в 2007 році для просування і підтримки принципів демократії. Це свято щорічно відзначається у всьому світі. ООН прагне прославляти демократичні нації, а також сподівається, що інші недемократичні країни коли-небудь підтримають цю концепцію.

А ще 15 вересня – День народження Google. У цей день у 1997 році Ларрі Пейдж і Сергій Брін зареєстрували доменне ім’я “google.com”. Саме слово “Google” виникло, за словами засновників, коли один із друзів неправильно записав математичний термін “googol”

15 вересня – яке церковне свято 2024

Сьогодні, 15 вересня, в православному календарі день пам’яті великомученика Микити. Великомученик Микита Готфський був готським воїном і християнином, який жив у IV столітті. Він проповідував християнство серед своїх соплеменників і страждав від гонінь язичника Атанаріха. За свою віру в Христа він був спалений живцем, але його тіло залишилося неушкодженим. Його мощі були перенесені до Константинополя і Сербії, де вони здійснювали дива і зцілення.

Народні прикмети 15 вересня

  • Качки в ставку пірнають — чекайте на дощ найближчими днями.
  • Дощить — весна прийде пізно і буде сирою.
  • Гусак підняв лапу — йде похолодання.

Що сьогодні не можна робити

Найголовніше, чого наші предки намагалися не робити цього дня — не сидіти вдома. Існувало повір’я, що всі справи, які пов’язані з далекими подорожами, принесуть успіх та щастя. Особливо в плані фінансів. Також заборонялося проводити на самоті вечір. Обов’язково запрошували друзів чи рідних в гості. Водночас накривали на стіл і веселилися. Заборонено підходити близько до водойм, водяник може віднести до себе на дно.

Що можна робити сьогодні

Цього дня намагалися відправитися в далеку подорож, при цьому не хвилювалися, навіть якщо це вирішувалося раптово. Вірили, що сама подорож мине добре і ви можете зустріти під час поїздки хорошу людину.

День ангела 15 вересня святкують: Анатолій, Антон, Богдан, Василь, Віктор, Володимир, Герман, Іван, Ксенія, Леонід, Михайло, Микола, Павло, Петро, Серафима, Степан, Федір.

Вас також можуть зацікавити новини:

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні