Новини

Ця олія не підходить для смаження – небезпечна для здоров’я: кожен другий припускається помилки

Ми пояснимо, у чому полягає суттєва різниця між різними видами олій і які з них найбільше підходять для смаження.

Раніше ми називали найкращі марки справжнього вершкового масла.

Точка димлення: що про неї потрібно знати

Першим важливим показником продукту, який використовується для смаження, є його точка димлення. Тобто верхній поріг температури, коли відбувається задимлення, і утворюються небезпечні для здоров’я канцерогени. Другим – його окисна стабільність. Вона вказує на те, як продукт зберігає показники якості за високої температури і контактує з повітрям.

Під час смаження та запікання жири піддаються дії високої температури: від 120 до 180 градусів. Чим менше домішок містить продукт і чим більше жирних кислот, тим краще він підходить для смаження.

Показники точки димлення олій:

  • соняшникова – 107°C;
  • соняшникова рафінована – 227°C;
  • кукурудзяна – 178°C;
  • кукурудзяна рафінована – 232°C;
  • оливкова extra virgin – 160°C;
  • оливкова virgin – 210°C;
  • рафінована оливкова – 200-243°C;
  • кунжутна – 107°C;
  • лляна – 107°C;
  • гарбузова – 107°C;
  • рапсова – 107°C;
  • пальмова – 235°C;
  • кокосова – 177°C;
  • кокосова рафінована – 204°C.

Як бачимо, не всі рослинні олії підходять для смаження.

Точка димлення тваринних жирів:

  • вершкове масло – 150-177 ° C;
  • маргарин – 182°C;
  • сало та смалець – 190°C;
  • гусячий та яловичий жир – 215°C.

Ці показники доводять, що всі тваринні жири підходять для смаження.

На чому краще смажити

Отже, найкращими варіантами для приготування смажених страв є:

  • рафінована олія;
  • оливкова олія;
  • кокосова олія;
  • вершкове масло;
  • свиняче сало (або смалець), гусячий та яловичий жир.

Не смажте на нерафінованій соняшниковій, рапсовій, кунжутній, гарбузовій, лляній оліях. Їх краще вживати у сирому вигляді як заправку до салатів.

Читайте также: Як використовувати олію в побуті

Новое на сайте

  • Новини

Українців закликають відкласти вихід на пенсію — що пояснили у Пенсійному фонді

Громадяни пенсійного віку переконують відмовитися від пенсій. З чим це пов'язано.

19/09/2024 08:32
  • Новини

Названі кольори в одязі, які додають вік жінкам після 40 років – краще їх уникати

Вдалий силует, стильний крій, річ пасує до фігури. Але іноді всі ці переваги можуть зійти…

19/09/2024 07:34
  • Новини

Свята та народні прикмети 19 вересня — чому цього дня потрібно з’їсти ложку меду

19 вересня в Україні відзначають День народження смайлика. Християни вшановують пам'ять святих мучеників Трохим, Саватія,…

19/09/2024 06:41
  • Новини

Найніжніший, найсмачніший і найсоковитіший пиріг з яблуками на невидимому тісті: готувати одне задоволення

З яблук можна приготувати безліч найсмачніших пирогів, але цей рецепт – щось нове та незвичайне.…

19/09/2024 05:31
  • Статті

Вибираємо газовий котел для дому

Перш ніж вирушити за покупкою газового котла, необхідно зрозуміти, який саме опалювальний прилад вам потрібен.…

19/09/2024 01:02
  • Новини

Сильний нагар і застарілий жир тепер не проблема – як господині відмивають духовку без хімії

Варто кілька разів відкласти миття духової шафи після приготування їжі, і краплі жиру та бруду…

18/09/2024 23:24