Понеділок, 16 Вересня, 2024
ГоловнаЗдоров'яНазвані захворювання, які значно підвищують ризик деменції

Названі захворювання, які значно підвищують ризик деменції

Этот материал также доступен на русском языке
Деякі хронічні захворювання збільшують ймовірність розвитку деменції, і якщо у вас є хоча б дві з них, ризик виникнення недоумства з віком стає дуже високим.
Раніше ми писали, як позбутися старечої немочі.

Деменція — це загальний термін, що описує набуте недоумство, тобто погіршення когнітивних здібностей через патологічні зміни у функціонуванні мозку. Порушення мислення, логіки та пам’яті можуть стати настільки серйозними, що людина не здатна самостійно вести повсякденне життя. Існує багато типів деменції, найпоширенішою є хвороба Альцгеймера, яка становить від 60 до 80% випадків.

Дослідники встановили, що ризик розвитку деменції підвищують певні проблеми зі здоров’ям, такі як:

    • високий кров’яний тиск,
    • діабет,
  • ішемічна хвороба серця,
  • депресія,
  • хронічні захворювання легень.

Дослідження показують, що наявність хоча б двох із цих захворювань значно збільшує схильність до деменції, особливо якщо вони розвиваються до 50 років.

Медики використовують термін “мультиморбідність”, коли у людини спостерігається два або більше хронічних захворювань. Аналіз медичних даних понад 10 000 британців показав, що мультиморбідність у віці 55 років збільшує ризик розвитку деменції в 2,4 раза порівняно з людьми без таких захворювань.

Якщо мультиморбідність виникає до 55 років, ймовірність деменції зростає в 2,5 раза, а якщо у віці 60-65 років — у 1,5 раза.

Вчені наголошують, що збереження здоров’я в молодому віці, особливо уникнення таких захворювань, як діабет 2 типу і високий кров’яний тиск, критично важливе для зниження ризику деменції. Однак мультиморбідність стає все більш поширеною серед людей середнього віку, що вказує на можливе зростання кількості випадків деменції у найближчому майбутньому.

Вас також можуть зацікавити новини:

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні