Середа, 18 Вересня, 2024
ГоловнаНовиниНіколи не робіть ці 6 речей, інакше знизите якість життя своїх дітей...

Ніколи не робіть ці 6 речей, інакше знизите якість життя своїх дітей та онуків

Этот материал также доступен на русском языке
Особливості психотипу і характеру кожної людини, безперечно, впливають і на її самооцінку. Втім здорове ставлення до себе та реальна оцінка своїх здібностей – річ, на яку дуже впливає батьківське виховання. Тож якщо ви – батьки, то можете реально впливати на те, чи сформується здорова самооцінка у вашої дитини.

Психологи радять назавжди забути про шість прийомів виховання, які можуть значно знизити якість життя людини у майбутньому.

Раніше ми розповідали, що в українських школах запровадять новий предмет.

  1. Критика

Немає людей, які не помиляються. Ваша дитина – не виняток. Дозвольте їй не боятися своїх помилок, не засуджуйте її за них. Часта критика і занадто висока вимогливість формують відчуття, що дитина ні на що не здатна.

  1. Порівняння

Кожна людина – унікальна. Вона не має потреби бути на когось схожою чи перевершувати когось. Порівняння дитини з іншими, змушує її думати про свою недосконалість і неповноцінність. Особливо, якщо за приклад ставлять однолітків, братів або сестер. Психологи радять, навпаки, підкреслювати особливості своєї дитини, акцентувати увагу на її талантах, якостях і вміннях.

  1. Опіка

Питання безпеки в усі часи були найголовніші для батьків. Це стосується не тільки фізичних, а й моральних і навіть економічних моментів. Нескінченна опіка є головною перешкодою для дорослішання та самостійності дітей. Відтак їхня самооцінка ніколи не буде здоровою. Така людина навіть у дорослому віці не відчуватиме своїх сил боротися з перешкодами, відстоювати свою думку, захищатися. Батьки мають навчити дитину позитивному мисленню і віри в себе. Така особистість буде впевненою, що зможе подолати будь-які виклики.

  1. Брак похвали

Дитині важливо почути схвалення та слова похвали від батьків. Адже ці люди – дуже авторитетні для неї, вони мають більший життєвий досвід. Відтак, коли хвалять дитину, то передають їй впевненість, що вона рухається у правильному напрямі. Наступні її кроки будуть більш упевнені, а самооцінка не падатиме.

  1. Ігнорування думки

Попри юний вік дитина може мати і висловлювати думки щодо своїх потреб, переживань, вражень тощо. Батькам варто дослухатися до них. Таким чином людина відчуває свою важливість і те, що її голос буде почутий. Якщо ж батьки ігнорують думку дитини, то в дорослому віці вона вважатиме, що її позиція не заслуговує уваги. Вона дозволятиме приймати рішення не на свою користь іншими людьми, адже звикне, що її думка не важлива.

  1. Ярлики та стереотипи

Наклеювання ярликів на свою дитину може стати гірким досвідом батьківства. «Ти ні на що не здатен», «ти – лінива», «ти нічого не розумієш» – ці фрази, особливо вимовлені кілька разів «приростуть» до дитини у її свідомості. Це понизить самооцінку і назавжди відіб’є бажання у дитини розвиватися.

Те саме стосується стереотипів. «Яйця курку не навчають» – яскравий приклад такого. Дитина може внести слушну пропозицію або вигадати корисний лайфхак. Чому б дорослим не дослухатися і не повчитися у неї? Це дуже підвищить самооцінку дитини і мотивуватиме на нові здобутки.

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні