Четвер, 19 Вересня, 2024
ГоловнаНовиниСвята та народні прикмети 3 вересня — чому цього дня не можна...

Свята та народні прикмети 3 вересня — чому цього дня не можна виходити з дому після заходу сонця

Этот материал также доступен на русском языке
3 вересня в Україні відзначають День хмарочоса та День народження бюстгальтера. Християни вшановують пам'ять святого священномученика Анфима Нікомідійського. Іменини відзначають Олексій, Андрій, Василь, Василиса, Володимир, Домна, Дорофей, Юхим, Іоан, Ілля, Костянтин, Михайло, Микола, Петро, ​​Роман, Сергій, Феоктист, Феофан, Філіпп, Харитон.

3 вересня – яке свято відзначають в Україні

3 вересня святкують День хмарочоса. Це свято було започатковано в США, які вважаються батьківщиною хмарочосів. Перший сучасний хмарочос, Home Insurance Building, був збудований у Чикаго в 1885 році і мав висоту понад 40 метрів.

Перший хмарочос України був збудований у Києві 1912 року — 12-поверховий хмарочос Гінзбурга. Наступними лідерами стали: харківські 13-поверховий Держпром (1928) та 14-поверховий Будинок проектів (1932) висотою відповідно 63 та 68,5 метрів.

До 2009 року в Україні хмарочосами вважали будинки вищими за 74 метри, тепер — 100 метрів.

Також 3 вересня відзначають День народження бюстгальтера. Цього дня в 1914 році патент на бюстгальтер, який змінив незручні корсети, що обмежують, отримала американка Мері Фелпс Джейкоб, відома також як Карес Кросбі.

Перші бюстгальтери шили з корсетних тканин, а на початку 30-х років ХХ століття почалося виробництво бюстгальтерів із філіжанками різного розміру та еластичними бретельками.

3 вересня – яке церковне свято 2024

3 вересня 2024 року християни вшановують пам’ять святого священномученика Антима Нікомідійського.

Антим народився в Нікомідії м з юних років відрізнявся чеснотами. Прийняв священичий сан і після смерті глави Нікомідійської церкви Кирила був обраний єпископом.

Постраждав під час Великого гоніння на християн при імператорах Діоклетіані та Максиміані. Під час Різдва Христового 302 року у Нікомідійській соборній церкві зібралося близько 20 000 християн. Імператор наказав усім вийти з церкви і принести жертву ідолам, інакше погрожував спалити храм разом з тими, хто молиться. Вони відмовилися.

У цей час Антим їх хрестив та причащав. Усі християни згоріли у вогні, але Антиму вдалося врятуватися та втекти.

Але його незабаром знайшли і піддали тортурам. Після цього імператор запропонував Антиму стати першим серед язичницьких жерців, але він відмовився і був обезголовлений.

3 вересня – що не можна сьогодні робити

3 вересня, згідно з народними повір’ями, не рекомендується: робити пропозицію чи влаштовувати весілля – до невдачі; самотнім дівчатам виходити з дому після заходу сонця — погань може перетворити їх на відьом; запрошувати гостей – зустріч буде неприємною; слухати поради з боку вони будуть помилковими.

3 вересня – що заведено робити цього дня

Цього дня у давні часи дівчата займалися рукоділлям — зокрема, вишиванню весільних рушників.

Також у цей день прийнято наводити лад у будинку.

Якщо зібралися в дорогу, потрібно покласти в кишеню сушене льонове стебло — до щастя.

Згідно з місячним посівним календарем, 2 вересня 2024 року — день молодика — не вдалий для посіву та посадок. Можна перекопувати ділянку, обробити від хвороб, прибрати бур’яни та опале листя.

3 вересня – народні прикмети

Цього дня природа вказувала людям на те, якими будуть погода найближчим часом та врожай:

  • дощ після обіду — до негоди;
  • грім — до теплої осені;
  • багато павутиння — до сонячного вересня;
  • червоний захід сонця — до похолодання;
  • теплий день — до пізньої осені;
  • на калині багато ягід — до морозної зими.

3 вересня – хто відзначає іменини сьогодні

Іменини у цей день за новим церковним календарем відзначають Олексій, Андрій, Василь, Василиса, Володимир, Домна, Дорофій, Юхим, Іоанн, Ілля, Костянтин, Михайло, Микола, Петро, ​​Роман, Сергій, Феоктист, Феофан, Філіпп, Харитон.

Вас також можуть зацікавити новини:

Зміни для пенсіонерів у серпні: доплати, ідентифікація та новий закон про стаж (відео)

Краще ніж депозит? Чи варто зараз звичайним українцям вкладати гроші у землю (відео)

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні