Новини

Місячний посівний календар на вересень 2024 року: сприятливі дні для роботи в саду та на городі

Осінь — це не лише час збирання врожаю. Для дачників і городників – саме час багатьох робіт на ділянках: їх потрібно обробити від шкідників, провести санітарну річ. Також вересень підходить для заготівлі живців, розмноження полуниці, посадки озимих та тепличних культур. Розповідаємо, в які дні у вересні можна проводити, а в які не варто, згідно з фазами Місяця.

Раніше ми розповідали, чому не можна позбуватися бадилля помідорів.

Місячний посівний календар на вересень 2024 року

1 вересня — можна зайнятися збиранням урожаю на тривале зберігання, а також збиранням насіння та цибулин для посадки наступного року. Вдалий день для санітарної обрізки дерев та чагарників, осінньої посадки та пересадки квітів, заготівлі живців.

2-4 вересня — дні молодика. Невдалі дні для посіву та посадок, але можна перекопати ділянку, обробити від хвороб, прибрати бур’яни та опале листя.

5-8 вересня — сприятливі дні для посадки та пересадки троянд, винограду та інших кучерявих культур, а також скоростиглої зелені. Дні також вдалі для збирання врожаю гарбуза, кабачків, картоплі, сливи, замочування насіння. Можна підгодовувати рослини калієм та фосфором, але не рекомендується щеплювати, обрізати та обробляти від шкідників.

9-11 вересня — у ці дні краще зайнятися збиранням урожаю, насіння та цибулин, пересадкою квітів з клумби в горщики. Зібрані у цей день плоди довго зберігатимуться у свіжому вигляді, а зрізані для букету квіти довго не зав’януть. Не рекомендується сіяти насіння, поливати та пасинкувати рослини.

12-15 вересня – сприятливі дні для посіву культур, які зимують у відкритому ґрунті. Цей період також підходить для внесення мінеральних та органічних добрив, заготовляння цибулин та коренів, розмноження рослини. Можна розпочати підготовку ділянки до морозів – мульчування ґрунту, санітарне обрізування та укриття грядок від морозів. Не варто рясно поливати рослини.

16-19 вересня — дні повного місяця, в які не рекомендується турбувати рослини. Можна заготовляти субстрат, зробити збирання, знищити бур’яни, зібрати фрукти, що опали.

20-22 вересня — несприятливі дні для обрізання гілок, травмування коренів і видалення вусів полуниці — всі завдані рани довго гояться. Для решти завдань дні вдалі. Можна посадити сидерати та озимі культури, посіяти овочі в теплиці, лікувати захворювання саду, удобрювати та живцювати рослини.

23-26 вересня – ці дні чудово підходять для внесення добрив: у такому разі вони принесуть подвійну користь. Можна зайнятися санітарним обрізанням дерев, винограду, чагарників та живоплоту. Не рекомендується висаджувати дерева та сіяти овочі у теплиці.

27-29 вересня — сприятливі дні для збирання та замочування насіння, заготівлі живців, експериментів з розмноженням рослин та виведенням нових сортів, пересадки квітів та чагарників. Також ці дні підходять для збирання врожаю та зрізання квіти. Не рекомендується ділити коріння, садити багаторічники, а також застосовувати отрутохімікати.

30 вересня — вдалий день для збирання врожаю пізніх овочів та фруктів, обробки та побілки саду, мульчування грядок та захист від морозів. Можна удобрювати ділянку та обробляти фунгіцидами. Не рекомендується садити троянди та малину, зрізати квіти та рясно поливати рослини.

Вас також можуть зацікавити новини:

Не викидайте ніколи лушпиння цибулі, — це справжній скарб для дачників

Новое на сайте

  • Новини

Догляд за полуницею восени – багато садівників припускаються помилки, яка може коштувати врожаю

Полуниця потребує догляду не лише навесні та влітку, а й восени, коли вона готується до…

19/09/2024 22:54
  • Новини

Погода в Україні на п’ятницю, 20 вересня

20 вересня очікується сонячна погода без опадів по всій Україні.

19/09/2024 22:19
  • Новини

Магнітні бурі на п’ятницю, 20 вересня 2024 року

Чи будуть геомагнітні хвилювання цього дня?

19/09/2024 21:37
  • Статті

Що робити, якщо за живу людину в церкві поставили свічку за упокій

Церква – це не місце, де працюють «магічні принципи». У Церкві не працює закон сліпої…

19/09/2024 19:33
  • Новини

Кизил маринований замінить вам маслини: оригінально, смачно, швидко

Маринований кизил - це не тільки оригінальна закуска, але і чудове доповнення до м'ясних страв…

19/09/2024 18:34
  • Новини

Стосується пенсіонерів: як по відео зв’язатися з Пенсійним фондом

Якщо у вас немає можливості скористатися телефонним зв’язком, то зв'язатися з контакт-центром Пенсійного фону і…

19/09/2024 17:39