Середа, 18 Вересня, 2024
ГоловнаДомашній адвокатВодіям можуть виписати штраф за колір автомобіля – скільки доведеться заплатити

Водіям можуть виписати штраф за колір автомобіля – скільки доведеться заплатити

Этот материал также доступен на русском языке
В Україні зміну кольору автомобіля необхідно офіційно зареєструвати в документах. Інакше це може призвести до проблем, зокрема до адміністративних штрафів.

Раніше ми писали, що українцям почали масово анулювати водійські права.

Згідно з законодавством, після зміни кольору авто потрібно внести відповідні зміни в реєстраційне свідоцтво. Це передбачено пунктом 33 постанови КМУ, який зобов’язує перереєструвати авто протягом 10 днів після зміни кольору. Якщо зміни кольору не відображено в документах, поліція може розцінювати це як порушення. Це може кваліфікуватися за частиною 6 статті 121 Кодексу України про адміністративні правопорушення (КУпАП), що регулює експлуатацію незареєстрованих транспортних засобів.

За таке порушення передбачено штраф у розмірі 850 гривень (50 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян). Повторне порушення протягом року може призвести до штрафу в 1700 гривень (100 неоподатковуваних мінімумів), громадських робіт або навіть вилучення автомобіля. У разі незгоди з рішенням, штраф можна оскаржити в суді, особливо якщо зміна кольору є частковою або має інші обставини. Під час перевірки працівники сервісного центру МВС визначають основний колір авто, який вноситься в документи. Якщо змінено лише відтінок, перереєстрація не потрібна. Але якщо автомобіль має два або більше кольорів, або використано прозору плівку, це має бути враховано.

Якщо інспектор помітить невідповідність між фактичним кольором і даними в техпаспорті, це може вважатися порушенням. За таке порушення передбачено штраф у розмірі 170 гривень, а за повторне порушення протягом року — 255 гривень або громадські роботи, з можливим вилученням автомобіля. Вирішує справу суд, але транспортний засіб може бути затримано до вирішення питання.

Вас також можуть зацікавити новини:

Нульовий кредит на сонячні станції: що змінилось в умовах, які пропонують банки (відео)

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні