Субота, 14 Вересня, 2024
ГоловнаДомашній адвокатВласників присадибних ділянок попередили про введення штрафів – за що доведеться заплатити

Власників присадибних ділянок попередили про введення штрафів – за що доведеться заплатити

Этот материал также доступен на русском языке
З приходом осені у дачників та власників присадибних ділянок з'являється багато турбот, але не всі знають, що деякі дії можуть призвести до серйозного штрафу.

Люди, які спалюють суху траву, завжди переконані, що цим вони покращують урожайність. Це твердження – міф. Більше того, спалювати листя категорично забороняється законодавством України.

Раніше ми писали, що робити, якщо сусіди «залізли» на ваш город.

Незабаром осінь. Почнуться роботи з прибирання прибудинкових територій та дачних ділянок. На жаль, як показує практика, саме в цей час частішають випадки підпалювання сухого листя та трави.

Нагадуємо: такі дії заборонені законом, а в умовах воєнного стану їх можуть кваліфікувати як диверсію. У деяких випадках штрафи за підпалювання листя можуть перевищувати 100 тисяч гривень.

За спалювання трави, листя, сміття та іншої рослинності штраф становить від 3060 до 6120 грн. Для посадових осіб ця сума варіюється від 15 до 21 тисяч гривень. Однак штрафи можуть значно збільшитися, якщо вогонь поширюється на великі території, такі як поля, луки, пасовища або землі природно-заповідного фонду.

Найбільші штрафи, від 90 до 150 тисяч гривень, накладаються за знищення чи пошкодження лісових масивів, зелених насаджень навколо населених пунктів та вздовж залізниць. У разі загибелі людей внаслідок пожежі винуватця може бути засуджено на строк від 2 до 5 років позбавлення волі.

Підпалювати листя, траву та інші рослинні залишки заборонено, оскільки у повітря виділяються токсичні речовини. Серед них пил, оксиди азоту, чадний газ, важкі метали, бензпірен та інші небезпечні компоненти.

До того ж ґрунт, на якому спалюється рослинність, відновлюється лише через 5-6 років. Підпали забруднюють ґрунти, повітря та воду, а також можуть призвести до лісових пожеж.

Листя, подрібнені гілки деревини та трав’янисті залишки квітково-декоративних рослин та скошених газонних трав необхідно вивозити на спеціальні полігони або на відведені майданчики на підприємствах зеленого господарства. Там із них робитимуть компост, садову землю та інші органічні добрива.

Читайте також:

Що робити, якщо дії сусідів призводять до порушень законних правил добросусідства.

Краще, ніж депозит? Чи варто зараз звичайним українцям вкладати гроші в землю (відео)

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні