Новини

Вся правда про сало: чого в ньому більше – користі чи шкоди і кому цей продукт протипоказаний

Секрет популярності сала

Раніше, за часів без холодильників, без технологій консервування, сало було дуже популярним продуктом, адже могло довго зберігатися. Багато стареньких українських будинків ще пам’ятають дерев’яний ящик у сінях, де увесь рік зберігалося сало, пересипане сіллю.

Раніше ми розповідали, чи корисно сало їсти жінкам.

Продукт не втрачав смакових якостей і не псувався, залишався безпечним для організму. Додати до цього дуже високу харчову цінність – 770-870 ккал на 100 г – отримуємо секрет популярності сала у давні часи.

Користь та шкода сала

Сало – досить корисний продукт, що містить Омега 3, холін, вітаміни Д та Е. Залежно від способу відгодівлі сало містить 88-94% чистого жиру, який за рівнем засвоюваності може змагатися з молочним та риб’ячим жирами. За вмістом інших незамінних жирних кислот свиняче сало переважає вершкове масло. Сучасна наука доводить, що споживання сала разом із овочевими салатами попереджає ризик розвитку атеросклерозу.

Лікар сільськогосподарських наук, академік Української академії аграрних наук Валентин Рибалко зазначав, що надмірна кількість холестерину в салі – міф. За його словами, у 100 г свинини міститься 60 мг холестерину, яловичини – 67, телятини – 87, м’яса птиці – 113, маргарину – 186, вершкового масла – 244, білків курячого яйця – 1560, риб’ячого жиру. А у свинячому салі є лише сліди холестерину. У той же час, цей продукт містить усі незамінні аміно- та жирні кислоти. Тому вчений рекомендує споживати жінкам щодня по 45-50 г свіжого сала, а чоловікам – по 65-70 г для профілактики. Тому що сало сприяє виведенню з організму радіонуклідів.

Однак людям, які стежать за кількістю калорій, намагаючись схуднути, слід уважно підходити до їхнього підрахунку, вживаючи сало. Також обмежити або виключити сало з раціону дієтологи радять людям із захворюваннями нирок, печінки, при гострому холециститі та панкреатиті.

Також читайте: Це не сало, а справжній шедевр: рецепт найправильнішого засолювання – ідеальний смак та консистенція

Як вибрати смачне сало

Купуючи свіже сало, зверніть увагу на його структуру – вона буде живою, при дотику злегка рухатися. Якщо сало тверде, отже, воно вже було охолоджене і певний час зберігалося. Продукт не повинен мати специфічний запах. Якщо купуєте солоне сало, то вибирайте біле. Жовтий колір свідчить про тривале зберігання і може означати зміни смакових якостей.

Новое на сайте

  • Статті

Тактичні костюми: Максимальний захист та комфорт у будь-яких умовах

Тактичні костюми є невіддільною частиною екіпірування як для військових, так і для співробітників спецпідрозділів, мисливців…

20/09/2024 00:39
  • Новини

Який хліб корисніший насправді – чорний чи білий: для багатьох це буде несподіванкою

Чимало людей переконані, що їсти з хлібом – погана звичка. Чи справді хліб може нашкодити?…

19/09/2024 23:46
  • Статті

Що таке депозити до запитання?

Цей вид депозиту працює як скарбничка: ваші гроші не тільки зберігаються, але й приносять дохід.…

19/09/2024 23:19
  • Новини

Догляд за полуницею восени – багато садівників припускаються помилки, яка може коштувати врожаю

Полуниця потребує догляду не лише навесні та влітку, а й восени, коли вона готується до…

19/09/2024 22:54
  • Новини

Погода в Україні на п’ятницю, 20 вересня

20 вересня очікується сонячна погода без опадів по всій Україні.

19/09/2024 22:19
  • Новини

Магнітні бурі на п’ятницю, 20 вересня 2024 року

Чи будуть геомагнітні хвилювання цього дня?

19/09/2024 21:37