Понеділок, 16 Вересня, 2024
ГоловнаНовиниСвята та народні прикмети 26 серпня — чому цього дня потрібно приготувати...

Свята та народні прикмети 26 серпня — чому цього дня потрібно приготувати млинці та кисіль

Этот материал также доступен на русском языке
26 серпня в Україні відзначають Всесвітній день собаки та День туалетного паперу. Християни вшановують пам'ять святих мучеників Адріана та Наталії. Іменини відзначають Антон, Арсеній, Василь, Веніамін, Володимир, Вольдемар, Георгій, Денис, Єгор, Іван, Йосип, Костянтин, Максим, Микола, Сергій, Степан, Юрій, Ян, Ганна, Єлизавета.

26 серпня – яке свято відзначають в Україні

26 серпня святкують Всесвітній день собаки. Ідея свята належить американці Коллін Пейдж — одній із провідних американських фахівців із поведінки тварин, автором багатьох книг. 26 серпня – це пам’ятний для жінки день, коли в її сім’ї з’явився взятий із притулку собака Шелті.

На думку палеонтологів, близько 60 мільйонів років тому на території сучасної Азії жили тварини, схожі на ласку – міациди. Вони не залишили по собі прямих нащадків, проте від них беруть початок усі собаки — вовки, лисиці та шакали. Від вовків, своєю чергою, походять собаки. Зараз ці тварини – одні з найпопулярніших домашніх улюбленців.

Також 26 серпня – День туалетного паперу. Перший такий папір з’явився в Китаї ще у II столітті. У Європі про існування туалетного паперу дізналися завдяки мандрівнику Марко Поло.

Звичний нам туалетний папір винайшов американець Джозеф Гайєтті. У 1857 році він у коробках почав випускати папір спеціального призначення, який був просякнутий алое і навіть захищений водяними знаками з прізвищем виробника. Ну а рулони туалетного паперу почали виробляти у Філадельфії, а перфорація додалася до Німеччини.

26 серпня – яке церковне свято 2024

26 серпня 2024 року християни вшановують пам’ять святих мучеників Адріана та Наталії.

Подружжя Адріан та Наталія жили в місті Нікомідії у Віфінській області Малої Азії. Адріан був язичником і служив чиновником імператора Максиміана Галерія, гонителя християн. Наталя була таємною християнкою. Під час гонінь поблизу Нікомідії у печері переховувалося 23 вірян. Їх упіймали, судили, катували і змушували принести жертву ідолам, але вони не зрадили своєї віри.

Андріан був вражений їхньою стійкістю і оголосив себе християнином, за те його ув’язнили. Дізнавшись про те, що сталося, Наталія поспішила до в’язниці, де підбадьорювала Адріана бути мужнім. У результаті всіх ув’язнених засудили до страти, а Адріана відпустили на короткий термін додому, щоб він повідомив про це дружину. Побачивши Адріана, Наталя злякалася, що він зрікся Христа і не впустила його в дім.

Повернувшись у в’язницю, Адріан разом з іншими мучениками був схильний до страшних тортур: їм перебивали руки і ноги важким молотом, від чого ті в страшних муках помирали. Коли черга дійшла до Адріана, дружина найбільше боялася, щоб чоловік її не збожеволів і не зрікся Христа. Вона зміцнювала Адріана і притримувала його руки та ноги, поки кат перебивав їх молотом. Помер святий Адріан разом із рештою мучеників 304 року. Коли їхні тіла почали спалювати, піднялася гроза і піч згасла, кількох катів убила блискавка.

Наталія померла на гробниці свого чоловіка у передмісті міста Візантії, куди його тіло перенесли віруючі.

26 серпня – що не можна сьогодні робити

26 серпня, згідно з народними повір’ями, не рекомендується:

  • працювати в полі — можна викликати хвороби;
  • лаятися з близькими — сварка може затягтися на довгий час;
  • їсти шкідливу їжу — інакше будуть фінансові проблеми;
  • ходити босоніж — за ногу може схопити нечисть;
  • ходити до лісу одному — до біди.

26 серпня – що заведено робити цього дня

Згідно з народними повір’ями, у цей день потрібно захищати млинці та кисіль. Пригостити цими стравами потрібно не лише свою сім’ю, а й бідних, — це принесе добробут у будинок.

Згідно з місячним посівним календарем, 26 серпня 2024 року — вдалий день для посіву будь-яких рослин у теплиці та відкритому ґрунті. Можна садити та пересаджувати квіти. Вдалими будуть обробки ділянки від бур’янів та шкідників, проте не рекомендується удобрювати та поливати грядки.

26 серпня – народні прикмети

Цього дня природа вказувала людям на те, якими будуть погода найближчим часом та врожай:

  • холодно вранці — до морозної, ранньої зими;
  • не опадає листя з дерев — до суворої зими;
  • на горобині мало ягід — до сухої осені без дощів;
  • чути стукіт дятла по дереву — на дощову погоду;
  • багато грибів у лісі — до гарного рибного улову.

26 серпня – хто відзначає іменини сьогодні

Іменини цього дня за новим церковним календарем відзначають Антон, Арсеній, Василь, Веніамін, Володимир, Вольдемар, Георгій, Денис, Єгор, Іван, Йосип, Костянтин, Максим, Микола, Сергій, Степан, Юрій, Ян, Ганна, Єлизавета.

Вас також можуть зацікавити новини:

Зміни для пенсіонерів у серпні: доплати, ідентифікація та новий закон про стаж (відео)

Краще ніж депозит? Чи варто зараз звичайним українцям вкладати гроші у землю (відео)

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні