Четвер, 19 Вересня, 2024
ГоловнаНовиниСвята та прикмети 25 серпня — чому цього дня не радять розпочинати...

Свята та прикмети 25 серпня — чому цього дня не радять розпочинати будівництво чи ремонт

Этот материал также доступен на русском языке
25 серпня відзначається День шахтаря та Свято Жнива. Віруючі цього дня вшановують пам'ять святого апостола Тита та святого апостола Вартоломея.

25 серпня – яке свято відзначають в Україні

День шахтаря в Україні відзначається в останню неділю серпня. 2024 року він припадає на 25 серпня. В Україні День шахтаря відзначають із 1993 року після того, як Леонід Кравчук підписав відповідний наказ, щоб підтримати ініціативу працівників промисловості. Але для багатьох українських міст у Донецькій, Луганській, Дніпропетровській та Львівській областях це свято особливе, оскільки саме на їхній території перебуває більше шахт. Загалом в Україні перебуває 150 шахт. З них 92% перебувають у Донецькому вугільному басейні, ще три відсотки – у Львівсько-Волинському басейні. Нині більша частина українських шахт не працює через повномасштабну війну, оскільки знаходяться близько до фронту, або взагалі перебувають під окупацією.

У 2024 році Свято Жнива випадає на 25 серпня. Свято, про яке відомо ще зі Старого Завіту: “… земля, що пила дощ, що багаторазово сходить на неї і що вирощує злак, корисний тим, для яких і обробляється, отримує благословення від Бога …” (Євр.6:7). Відзначаєють це свято зазвичай, починаючи з останньої неділі серпня або в останню неділю вересня за рішенням церковної громади.

25 серпня в Україні та світі святкують день народження операційної системи Linux. Це символ всього програмного забезпечення з відкритим кодом. Цікаво, що все розпочалося зі студентського проекту. Студент університету Хельсінкі Лінус Торвальдс працював на комп’ютері, де була встановлена ​​Unix-подібна операційна система SunOS. Він хотів мати таку саму систему і на своєму домашньому комп’ютері. Але такої ОС ще не було. Тому майбутній геній кібернетики почав шукати шляхи її створення. 25 серпня 1991 року він закінчив свою роботу, а назву вигадав, поєднавши своє ім’я з Unix. Він думав, що в майбутньому змінить її на Freax, але Лінукс дуже швидко став популярним.

А також 25 серпня святкують День примирливого поцілунку. Започаткувала це цікаве свято американка Жаклін Мілгейт, яка вважає, що поцілунок є чудовим варіантом примирення, закінчення сварки та налагодження стосунків. Поцілунки здатні продовжити життя, зміцнити імунну систему та допомогти спалити калорії. Вперше про поцілунки згадали у стародавніх писаннях, датованих 1500 роком до нашої ери.

25 серпня –день народження бляшанки. Хоча, з одного боку, може здатися, що це несерйозна дата, але завдяки справжньому винаходу людство отримало можливість тривалого зберігання продукції. У бляшанках можна зберігати овочі, фрукти, рибні та м’ясні продукти. Достатньо просто відкрити консервну банку, викласти готовий продукт на сковорідку, потім підігріти.

Яке сьогодні за церковне свято

Сьогодні, 25 серпня, у православному календарі відзначається день пам’яті святого апостола Тита. Він народився в язичницькій сім’ї, прийнявши християнство під впливом апостола Павла, і став його відданим учнем та соратником. Він згадується у посланнях апостола Павла, зокрема, у 2-му Посланні до Коринтян, де Павло висловлює подяку Титу за його допомогу у примиренні з коринтянами. Павло довіряв Титу вирішення складних питань у місцевих церквах. Однією з найважливіших місій Тита було керівництво Церквою на Криті, де він став єпископом. Апостол Павло написав Послання до Титу, яке входить до складу Нового Завіту. У цьому посланні Павло дає Титу поради щодо організації церкви, призначення пресвітерів і подолання різноманітних труднощів, з якими він стикався як пастир. Тіт продовжував служіння на Криті остаточно свого життя. За переказами, він помер природною смертю у глибокій старості.

Крім того, 25 серпня також відзначається день пам’яті святого апостола Вартоломея. У Євангеліях його часто ототожнюють з Нафанаїлом, родом з Кани Галілейської. Він був одним із перших учнів, яких апостол Філіпп привів до Христа, згідно з Євангелією від Івана. Після Вознесіння Христа і Зішестя Святого Духа, Вартоломей, як і інші апостоли, подався проповідувати Євангеліє. За переказами, його місіонерська діяльність охоплювала такі регіони, як Мала Азія, Індія, Вірменія та інші частини Східної Європи. Він проповідував серед язичників і засновував християнські громади, перетворюючи багатьох людей на віру. УАртоломей прийняв мученицьку смерть за свою віру.

Народні прикмети 25 серпня

  • Багато грибів у лісі до суворої та довгої зими.
  • Перелітні птахи сіли на дах будинку до дощової осені.
  • Ще не опадає листя — зима буде м’якою і прийде пізно.

Що сьогодні не можна робити

Наші пращури примітили, що наші пращури належали до грибів. Тому їх не можна збивати, зневажати, інакше у ваше життя прийдуть біди та нещастя. Якщо йдете до лісу за грибами, не можна брати із собою дітей – їх вкраде нечиста сила.

За народними прикметами цього дня не радять розпочинати будівництво чи ремонт – доведеться переробляти. Також слід відкласти угоди та договори – вони можуть виявитися невигідними надалі.

Що можна робити сьогодні

Наші пращури помітили, якщо у цей день погода хороша, то й осінь буде холодною. У миску з водою клали будь-який срібний предмет, а потім вмивалися рідиною. Вважалося, що так можна зберегти свою молодість та красу. День вважається сприятливим для покупок та поїздок.

25 серпня – іменини сьогодні

Іменини сьогодні за церковним календарем відзначають Володимир, Іван.

Вас також можуть зацікавити новини:

Зміни для пенсіонерів у серпні: доплати, ідентифікація та новий закон про стаж (відео)

Краще ніж депозит? Чи варто зараз звичайним українцям вкладати гроші у землю (відео)

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні