Середа, 18 Вересня, 2024
ГоловнаНовиниЇй було 117 років: померла найстарша жінка у світі – перед смертю...

Їй було 117 років: померла найстарша жінка у світі – перед смертю вона розкрила секрет довголіття

Этот материал также доступен на русском языке
Супердовгожителькою була іспанка Марія Браньяс Морера. Її вік підтверджений Групою геронтологічних досліджень та Книгою рекордів Гіннеса. Титул найстарішої людини на Землі вона носила з 2023 року після смерті Люсіль Рандон.

Померла Марія Браньяс 19 серпня 2024 року у віці 117 років. Жінка пережила дві Світові війни і до самої смерті була при здоровому глузді.

Попри поважний вік, довгожителька активно вела соцмережі і мала 18 тисяч підписників. Саме на сторінці її Твітера рідні повідомили звістку про смерть жінки.

«Від нас пішла Марія Браньяс. Вона померла, як і хотіла: уві сні, спокійно і без болю», – йдеться у дописі.

Насолоджувалася життям за будь-яких умов

За інформацією Daily Mail, останні два десятиліття жінка жила в спеціалізованому будинку для людей похилого віку в містечку Улот. Співробітники закладу відзначають її добру вдачу, гарний настрій завжди і готовність до активних дій. Однак за кілька днів до смерті Марія стала почуватися недобре.

«Я відчуваю слабкість. Час настає. Не плачте, я не люблю сліз. А головне не страждайте через мене. Ви знаєте мене, куди б я не пішла, я буду щаслива», – написала вона в соцмережі. Це було її останнє повідомлення світу.

Попри те, що на її довге життя випало чимало важких випробувань – чума, дві світові війни, іспанський грип, пандемія коронавірусу – жінка завжди була позитивно налаштована і вміла насолоджуватися життям. До останніх днів вона читала газети, грала на фортепіано і навіть робила зарядку.

Лікар запевняє, що Марія мала гарну пам’ять, могла чітко переказати події від того часу, як їй виповнилося 4 роки. На диво, жінка не страждала ніякими серцево-судинними захворюваннями, які притаманні людям старшого віку.

Секрет довголіття найстарішої жінки у світі

Люди часто запитували у Марії, у чому полягає її секрет довголіття. Вона відповідала, що найголовніше – триматися подалі від токсичних та злих людей, зберігати спокій, а також мати баланс у всіх сферах життя.

Жінка була заміжня за лікарем Жоан Море, але пережила чоловіка на 46 років. У них народилося 3 дітей, які подарували 11 онуків та 13 правнуків.

Тепер титул найстарішої людини у світі перейшов до 116-річної японки Томіко Ітоока.

Читайте також: У якому місяці народжується найбільша кількість довгожителів?

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні