Середа, 18 Вересня, 2024
ГоловнаНовиниЧим насправді відрізняється ряжанка від кефіру і що корисніше – ось що...

Чим насправді відрізняється ряжанка від кефіру і що корисніше – ось що говорять експерти

Этот материал также доступен на русском языке
Кефір та ряжанка є важливою частиною здорового харчування. Якщо перший продукт виготовляють із молока, то другий – із топленого молока. Цим пояснюється різниця кольору та смаку. Проте це не єдині відмінності.

Користь і шкода кефіру

Кефір – напій змішаного молочнокислого та спиртового бродіння, що виробляється шляхом сквашування молока кефірними грибками.

Раніше ми розповідали, що корисніше – зелений чай або кава.

Під час процесу ферментації бактерії та дріжджі розщеплюють лактозу на глюкозу та галактозу. Кефір містить найменшу дозу спирту. Рівень етанолу може відрізнятись залежно від способу виробництва. Дослідження німецьких учених 2016 року показало рівень спирту 0,02 г на літр.

Кефір містить дієтичні мінерали, вітаміни та незамінні амінокислоти. Цей напій дієтологи рекомендують вживати людям, які прагнуть схуднути. Лікарі не радять кефір при підвищеній кислотності шлунка та хворобах дванадцятипалої кишки, а також при гастриті та панкреатиті.

Чому варто вживати ряжанку

Ряжанка — традиційний продукт української кухні, який виготовляється з топленого молока. Раніше в домашніх умовах молоко довго пряжили в печі до карамельного кольору, охолоджували до кімнатної температури, додавали сметану, накривали та ставили у тепле місце. Через 12 годин ряжанка була готова.

У промислових масштабах молоко спочатку пастеризують у стан топленого, а потім заквашують кисломолочною закваскою.

Користь ряжанки для людини полягає у великому вмісті кальцію. Тільки одна склянка напою містить чверть його добової норми та 20% фосфору. Дієтологи стверджують, що білок із ряжанки засвоюється краще, ніж із молока.

Ряжанка стимулює апетит, покращує роботу нирок та шлунково-кишкового тракту. Водночас, так само як і кефір, ряжанку слід обережно вживати людям з виразковою хворобою шлунка, гастритами та підвищеною кислотністю.

Читайте також: Як вибрати якісне вершкове масло?

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні