Понеділок, 16 Вересня, 2024
ГоловнаНовиниСвята та народні прикмети 22 серпня — чому цього дня в жодному...

Свята та народні прикмети 22 серпня — чому цього дня в жодному разі не можна ходити до лісу

Этот материал также доступен на русском языке
22 серпня в Україні відзначають День пам'яті працівників органів внутрішніх справ, які загинули під час виконання службових обов'язків та Міжнародний день поминання людей, які стали жертвами насильства через їхню релігію чи переконання. Християни вшановують пам'ять святих мучеників Агафоніка, Зотика, Феопрепія (Боголепа), Акіндіна, Северіана, Зінона та інших. Іменини відзначають Герман, Іван, Клим, Микола, Платон, Сава, Еммануїл, Ян, Анфіса.

22 серпня – яке свято відзначають в Україні

22 серпня відзначають День пам’яті працівників органів внутрішніх справ, які загинули під час виконання службових обов’язків. Пам’ятна дата була заснована 1996 року. Цього дня правоохоронці вшановують своїх колег, які втратили життя, протидіючи злочинцям. Урочисті заходи супроводжуються пам’ятними реквіємами, покладанням квітів до меморіалів, відкриттям нових пам’ятних плит героям, які віддали своє життя у боротьбі проти злочинності.

Також 22 серпня відзначають Міжнародний день поминання людей, які стали жертвами насильства через їхню релігію або переконання. Дата була заснована Генеральною Асамблеєю ООН, яка визнала важливість надання допомоги жертвам актів насильства на основі релігії або переконань та членів їх сімей з відповідною підтримкою. Вона рішуче засудила всі акти насильства щодо осіб на основі їх релігії чи переконань, а також будь-які такі акти, спрямовані проти їхніх будинків, підприємств, майна, шкіл, культурних центрів чи місць відправлення культу, а також усі напади на релігійні місця, пам’ятки та святині, які порушують міжнародне право.

22 серпня – яке церковне свято 2024

22 серпня 2024 року християни вшановують пам’ять святих мучеників Агатоніка, Зотика, Феопрепія (Боголепа), Акіндіна, Северіана, Зінона та інших.

Вони прийняли смерть за Христа за правління імператора Максиміана (284–305).

Мученик Агатонік походив зі знатного роду та жив у Нікомідії. Навернув у християнство багатьох язичників, у тому числі й найпершого члена Сенату (принцепса). Коміт Євтолмій розіп’яв учнів християнина Зотика, які відмовилися принести жертву ідолам, а самого Зотика взяв із собою.

У Нікомідії Євтолмій схопив мученика Агатоніка (з принцепсом), Феопрепія, Акіндіна та Северіана. Після катування він повів їх у Фракію на суд імператора, але дорогою, біля Потама, вбив мучеників Зотика, Феопрепія і Акіндіна, які могли далі йти за колісницею імператора через отриманих ними під час катування ран.

Мученика Северіана вбили в Халкідоні, а мученика Агатоніка з іншими — за наказом імператора усікли мечем у Силіврії.

22 серпня – що не можна сьогодні робити

22 серпня, згідно з народними повір’ями, не рекомендується:

  • лінуватися і сваритися;
  • дарувати та приймати подарунки;
  • ходити в ліс — вважається, що в цей день пустує дух лісу і може спричинити лихо, наприклад людина може заблукати;
  • починати нову справу буде невдалим;
  • говорити про свої плани — не збудуться.

22 серпня – що заведено робити цього дня

Згідно з народними повір’ями, цього дня потрібно захищати врожай, оскільки нечиста сила може його зіпсувати. Для цього українці виходили вночі в поле, одягнувши кожух навиворіт і обернувши голову рушником.

Згідно з місячним посівним календарем, 22 серпня 2024 року — вдалий день для підживлення та лікування рослин, рясних поливів, позбавлення від хворих гілок та зайвих пагонів, збору врожаю. Можна посіяти озимі культури у відкритому ґрунті та овочі у теплиці. Не рекомендується вносити мінеральні добрива та застосовувати отрутохімікати.

22 серпня – народні прикмети

Цього дня природа вказувала людям на те, якими будуть погода найближчим часом та врожай:

  • сонячний день — до сонячної осені;
  • холодно і волого — до ранньої та морозної зими;
  • мало грибів, але багато горіхів — до снігової та морозної зими;
  • павутиння літає високо — до холодної зими;
  • у лісі багато грибів — до малого улову під час риболовлі.

22 серпня – хто відзначає іменини сьогодні

Іменини цього дня за новим церковним календарем відзначають Герман, Іван, Клим, Микола, Платон, Сава, Еммануїл, Ян, Анфіса.

Вас також можуть зацікавити новини:

Зміни для пенсіонерів у серпні: доплати, ідентифікація та новий закон про стаж (відео)

Краще ніж депозит? Чи варто зараз звичайним українцям вкладати гроші у землю (відео)

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні