Понеділок, 16 Вересня, 2024
ГоловнаДомашня енциклопедіяУсікнення голови Іоанна Предтечі 2024 – нова дата і що насправді не...

Усікнення голови Іоанна Предтечі 2024 – нова дата і що насправді не можна робити цього дня

Этот материал также доступен на русском языке
Головосіки – так у народі називають свято Усікновення голови Іоанна Хрестителя. Якщо раніше українці вшановували святого 11 вересня, то після рішення перейти на новоюліанський календар для вірян Православної церкви України та Української греко-католицької церкви дата змінилася.

Так, у 2024 році свято Усікновення голови Іоанна Предтечі святкуватиметься 29 серпня. Цей день відзначений суворим постом.

З історії свята Усікновення голови Іоанна Предтечі

За релігійними переказами, Іоанн Предтеча — попередник Ісуса Христа, що пророкував його пришестя. Він потрапив у немилість до Ірода і був ув’язнений. Іродіада, яка ненавиділа Іоанна Хрестителя, намовила свою дочку Саломію, аби та попросила в Ірода про незвичайну страту. Після екзотичного танцю перед Іродом, дівчина загадала бажання: принести їй на тарілці голову Іоанна Предтечі. Ірод без роздумів обезголовив святого.

Учні пророка поховали тіло зі всіма почестями. А Саломію Господь покарав: дівчина провалилася під кригу, гострим шматком якої їй відтяло голову. Тіло так і не знайшли.

Забобони та заборони 29 серпня 2024

Найпоширенішими забобонами, що існують у цей день, є заборона на споживання всього, що має круглу форму або форму голови: капуста, цибуля, часник і т.д.

У деяких регіонах їх можна було їсти, але не різати, дозволялося розламувати.

Також є традиція не їсти продукти, що мають червоний колір і символізують кров Іоанна Предтечі. Наприклад, кавун, помідори і т.д.

Насправді церква ніколи не підтримувала таких звичаїв і називає їх забобонами. Цього дня діють правила суворого посту: не можна їсти м’ясні та молочні продукти, а овочі дозволені.

Християни йдуть до церкви, моляться і бережуться від сварок та лихослів’я.

Вас також можуть зацікавити новини:

Усікнення глави Іоанна Предтечі : свято чи піст?

Уряд скасує прожитковий мінімум: що буде з пенсіями та соцдопомогою (відео)

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні