Середа, 18 Вересня, 2024
ГоловнаДачаЯкі дерева не можна садити на ділянці: вони притягують блискавку

Які дерева не можна садити на ділянці: вони притягують блискавку

Этот материал также доступен на русском языке
Останнім часом все частіше з'являються новини про удари блискавок. Одним із факторів, що сприяють ударам блискавок, є наявність високих дерев на ділянці. Хоча блискавка може вдарити в будь-яке дерево, проте деякі з них приваблюють її більше, ніж інші.

Чому блискавки б’ють у дерева

Блискавка прагне знайти найкоротший шлях до землі. Високі та тонкі дерева, особливо з вологою серцевиною, можуть стати провідниками електрики. Якщо дерево досить високе і знаходиться ізольовано, ймовірність того, що в нього може вдарити блискавка, значно збільшується.

Раніше ми розповідали, яку рослину дачники не поспішають висаджувати на ділянці.

Отже, запам’ятайте дерева, які краще не садити на ділянці, а також постарайтеся під ними не ховатись, коли бачите блискавку.

Дерева, які можуть притягати блискавку

Сосна

Сосни – високі дерева з м’якою деревиною та великою висотою. Через свою форму та рослинність сосна часто стає ціллю блискавок.

Ялина

Як і сосна, ялина також має високу та тонку структуру. Вона може сильно постраждати від удару блискавки, і її повалені гілки можуть становити небезпеку.

Тополя

Тополю рідко висаджують на ділянках, але все ж ці дерева, що швидко ростуть, через свою висоту і прямий стовбур також є метою для блискавок.

Дуб

Дуби також можуть приваблювати блискавки. Це може призводити до руйнування не тільки самого дерева, а й до пошкоджень, можливих на ділянці.

Липа

Липа, незважаючи на свою красу та аромат, також має високу ймовірність стати об’єктом удару блискавки.

Чому дуб, тополя та хвойні рослини такі вразливі? Справа не тільки у висоті, а й у глибокому заляганні кореневої системи, що відносно зменшує опір і цим притягує блискавки  – відбувається миттєвий розряд атмосферної електрики.

Як захистити свою ділянку від удару блискавки

Якщо у вас вже є високі дерева на ділянці, захистити своє майно і себе можна такими способами:

Встановлення громовідводів. Громовідведення можуть допомогти запобігти випадковим ударам блискавок.

Правильне обрізання та профілактика. Регулярне обрізання дерев допоможе знизити їх висоту та зменшити ймовірність удару блискавки.

Посадка низькорослих рослин. Замість високих дерев, розгляньте можливість посадки чагарників та низькорослих дерев.

Читайте також: Спасатели рассказали, что нужно сделать, чтобы уберечься от молнии

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні