П’ятниця, 20 Вересня, 2024
ГоловнаНовиниСвята та народні прикмети 21 серпня — чому цього дня потрібно збирати...

Свята та народні прикмети 21 серпня — чому цього дня потрібно збирати яблука

Этот материал также доступен на русском языке
21 серпня в Україні відзначають Міжнародний день пам'яті та поминання жертв тероризму та День без косметики та макіяжу. Християни вшановують пам'ять святого апостола Тадея святої мучениці Васси. Іменини відзначають Ігнат, Сергій, Теодор, Федір, Параска.

21 серпня – яке свято відзначають в Україні

21 серпня відзначають Міжнародний день пам’яті та поминання жертв тероризму. Був заснований Генеральною Асамблеєю ООН у 2017 році з метою віддати належне жертвам тероризму та особам, які постраждали від нього, а також стати імпульсом для підтримки їх та сприяння захисту та повному здійсненню їхніх прав та основних свобод.

Також 21 серпня відзначають День без косметики та макіяжу. Цей день покликаний нагадати, що природна краса кожної жінки є унікальною та неповторною. На підтримку сьогоднішньої події зірки шоубізнесу, актриси, моделі, відомі блогери викладають свої фото та відео без макіяжу.

21 серпня – яке церковне свято 2024

21 серпня 2024 року християни вшановують пам’ять святого апостола Тадея.

Він був обраний Христом одним із дванадцяти апостолів і згаданий у всіх чотирьох Євангеліях і Діяннях апостолів. Тадей був братом святого апостола Якова Алфєєва або Якова Меншого, мати якого, Марія Клеопова, була сестрою Матері Ісуса. Таким чином, він був Діві Марії племінником, а Ісусові — двоюрідним братом.

Про його життя та діяльність відомо дуже мало. Він вірно служив Господу і проповідував Євангеліє спочатку в Юдеї, Галілеї, Самарії, Ідумеї, потім в Аравії, Сирії, Месопотамії, а під кінець у Персії та Вірменії.

Закінчив Тадей своє життя у муках. Його повісили на дереві, а потім стріляли у нього стрілами. На могилі святого Тадея збудовано вірменський Монастир святого Тадея, розташований поблизу міста Маку в провінції Західний Азербайджан в Ірані.

Крім того, 21 серпня вшановують пам’ять святої мучениці Васси. Мучениця Васса із синами Феогнієм, Агапієм та Пістом жила за царювання імператора Максиміана у місті Едесе Македонській на початку IV століття. Вона походила із сенаторського стану й християнську віру перейняла від батьків, у ній виховала синів.

Одного разу імператор оприлюднив закон, який наказував усім підданим принести жертву язичницьким богам з нагоди дня народження. Проте справжні християни відмовилися, серед них і Васса з синами. На неї доніс її ж чоловік — язичницький жрець Валеріан. На очах Васси її дітей зазнали страшних тортур, а потім відрубали голови. Після цього Вассу саму піддали мукам, зрештою відрубавши голову.

21 серпня – що не можна сьогодні робити

21 серпня, згідно з народними повір’ями, не рекомендується:

  • сваритися та злословити;
  • ходити в гості або запрошувати гостей — до неприємностей та конфліктів;
  • робити великі покупки — вони будуть невдалими;
  • працювати на конях і запрягати вози.

21 серпня – що заведено робити цього дня

Наші пращури в цей день починали збирати урожай льону. Крім того, закінчували збирання яблук. Вважається, що яблука, зібрані сьогодні, мають цілющу силу, а зібрати їх треба, щоб наступного року був багатий урожай.

Цього дня потрібно обов’язково окропити святою водою коней, щоб вони не хворіли, були міцними і змогли пережити навіть сувору зиму.

Згідно з місячним посівним календарем, 21 серпня 2024 року — вдалий день для підживлення та лікування рослин, рясних поливів, позбавлення від хворих гілок та зайвих пагонів, збору врожаю. Можна посіяти озимі культури у відкритому ґрунті та овочі у теплиці. Не рекомендується вносити мінеральні добрива та застосовувати отрутохімікати.

21 серпня – народні прикмети

Цього дня природа вказувала людям на те, якими будуть погода найближчим часом та врожай:

  • ясний день – ще чотири тижні буде тепла та сонячна погода;
  • пожовкла верхівка біля берези — до ранньої осені;
  • багато ягід на горобині — до дощової осені
  • ; листя на деревах почало жовтіти знизу — бабине літо буде довгим.

21 серпня – хто відзначає іменини сьогодні

Іменини цього дня за новим церковним календарем відзначають Ігнат, Сергій, Теодор, Федір, Параска.

Вас також можуть зацікавити новини:

Зміни для пенсіонерів у серпні: доплати, ідентифікація та новий закон про стаж (відео)

Краще ніж депозит? Чи варто зараз звичайним українцям вкладати гроші у землю (відео)

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні