Понеділок, 16 Вересня, 2024
ГоловнаНовиниСвята та народні прикмети 19 серпня — чому цього дня обов'язково треба...

Свята та народні прикмети 19 серпня — чому цього дня обов’язково треба з’їсти миску борщу

Этот материал также доступен на русском языке
19 серпня в Україні відзначають День пасічника, Всесвітній день гуманітарної допомоги та Всесвітній день фотографії. Християни вшановують пам'ять святого мученика Андрія Стратилата. Іменини відзначають Анатолій, Опанас, Борис, Гліб, Давид, Іван, Іларіон, Микола, Роман, Ян, Христина.

19 серпня – яке свято відзначають в Україні

19 серпня відзначають День пасічника. Він був офіційно започаткований в Україні в 1997 році з метою підтримки агропромислового комплексу, зокрема бджолярів. Цього дня заведено проводити ярмарки, на яких пасічники презентують свою продукцію.

Також 19 серпня відзначають Всесвітній день гуманітарної допомоги. Цього дня віддається належне тим, хто віддав свої життя у виконанні гуманітарного обов’язку та тим, хто продовжує допомагати мільйонам людей.

19 серпня 2003 року внаслідок вибуху бомби в готелі “Канал” у Багдаді (Ірак) загинули 22 співробітники гуманітарних організацій, зокрема спеціальний представник Генерального секретаря ООН в Іраку Сержіу Вієйра ді Меллу. Через п’ять років Генеральна Асамблея ООН ухвалила резолюцію про проголошення 19 серпня Всесвітнім днем ​​гуманітарної допомоги.

Щороку день присвячується певній темі, яка об’єднує партнерів з усіх гуманітарних організацій. Кампанія 2024 року спрямована на боротьбу з нормалізацією нападів на цивільних осіб, включаючи гуманітарні організації, та безкарністю відповідно до міжнародного гуманітарного права.

Ще одне свято 19 серпня – Всесвітній день фотографії. У цей день у 1839 році французький уряд придбав патент на процес дагеротипії, першого фотографічного процесу, і оприлюднив його у світі безкоштовно. На честь цієї події щорічно відзначається Всесвітній день фотографії. Його мета – надихнути фотографів у всьому світі ділитися власними роботами. Цього дня проводять різноманітні виставки та конкурси фотографій.

19 серпня – яке церковне свято 2024

19 серпня 2024 року християни вшановують пам’ять святого мученика Андрія Стратилата.

Він був римським воєначальником за імператора Максиміана. Під час війни із Сирією святому Андрію дали титул “стратилат”, тобто головнокомандувач. Його воїни були язичниками, і сам він ще не прийняв хрещення, але повірив у Христа. Перед битвою святий Андрій переконував воїнів, що язичницькі боги – біси. З вірою в Божу допомогу невеликий загін воїнів кинув у втечу численне військо персів.

Але коли святий Андрій повернувся з походу з перемогою, багато хто став заздрити його славі і доніс правителю Антіоху, що він – християнин і звернув у християнство воїнів. Його воїнів розіп’яли на деревах, а його жорстоко катували, але ніхто не зрікся Христа. Тоді імператор відпустив святого Андрія та його дружину, але таємно наказав стратити порізно кожного. Святий разом зі своїми воїнами хрестився у місті Тарса, а потім були усічені мечем у ущелині Тавра. Перед смертю святий Андрій молився за всіх, хто шануватиме їхню пам’ять, і просив Господа послати людям цілюще джерело на місці, де проллється їхня кров. Так і сталося.

19 серпня – що не можна сьогодні робити

19 серпня, згідно з народними повір’ями, не рекомендується:

  • говорити про гроші і витрати — план можуть зірватися;
  • займатися рукоділлям — високий ризик поранитися;
  • позичати сіль — до горя;
  • сваритися — інакше спокій піде з дому.

19 серпня – що заведено робити цього дня

Цього дня прийнято звертаються до святого Андрія Стратилата з молитвами про захист Батьківщини від війни та зцілення від хвороб. Святий вважається покровителем військових, йому моляться про захист воїнів і просять заступництва.

Наші пращури в цей день починали збирати буряк та коренеплоди. З буряка готували борщ, вінегрет. За народними повір’ями, цього дня обов’язково треба з’їсти миску наваристого борщу — тоді рік буде успішним.

Згідно з місячним посівним календарем, 19 серпня 2024 року — цей день повного місяця. Посівний календар не рекомендує працювати з рослинами, оскільки вони стають вразливими.

19 серпня – народні прикмети

Цього дня природа вказувала людям на те, якими будуть погода найближчим часом та врожай:

  • тепла та сонячна погода — до погожого вересня та жовтня;
  • дощ — до дощової зими;
  • журавлі відлітають на південь — до ранньої зими;
  • дме південний вітер — до хорошого врожаю вівса наступного року;
  • вранці густий туман — до сніжної зими.

19 серпня – хто відзначає іменини сьогодні

Іменини цього дня за новим церковним календарем відзначають Анатолій, Опанас, Борис, Гліб, Давид, Іван, Іларіон, Микола, Роман, Ян, Христина.

Вас також можуть зацікавити новини:

Зміни для пенсіонерів у серпні: доплати, ідентифікація та новий закон про стаж (відео)

Краще ніж депозит? Чи варто зараз звичайним українцям вкладати гроші у землю (відео)

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні