Неділя, 15 Вересня, 2024
ГоловнаНовиниВ Україні можуть повернути надвеликі пенсії: хто зможе їх отримувати

В Україні можуть повернути надвеликі пенсії: хто зможе їх отримувати

Этот материал также доступен на русском языке
У Конституційному Суді України розглянуть поновлення спеціальних пенсій.

Народні депутати України хочуть поновити для себе спеціальні пенсії. Для цього вони звернулися до Конституційного Суду. Депутати просять повернути спеціальні пенсії для своїх колег — нардепів першого — восьмого скликань, які обіймали посади з 1990 року до 1 жовтня 2017 року.

Раніше ми розповідали, що кожен сьомий українець пенсійного віку залишається без пенсії.

Народні депутати просять перевірити відповідність Конституції України Закону “Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо підвищення пенсій” від 3 жовтня 2017 року, яким надвеликі пенсії нардепам скасували.

Відповідне звернення підписали 56 народних депутатів. Один із ініціаторів – Юрій Бойко із забороненої нині “Опозиційної платформи – за життя”. Цікаво, що у 2017 році він проголосував за відміну спецпенсій. Усі нардепи пояснюють своє прохання турботою про колег попередніх скликань.

Якщо Конституційний Суд вирішить задовольнити це прохання, тобто визнає Закон таким, що не відповідає Конституції, депутати отримуватимуть максимально дозволену пенсію. 2024 року це 23,6 тисячі гривень на місяць. На такі пенсії, за попередніми розрахунками, потрібно буде витрачати по 79,2 мільйонів гривень на рік із державного бюджету.

При цьому варто зазначити, що станом на 1 січня 2024 року середня пенсія народних депутатів складає 17,9 тисяч гривень. Ця сума більш ніж утричі перевищує середні пенсійні виплати решті українців, які становлять 5,8 тисяч гривень.

Джерело: “Економічна правда”

Вас також можуть зацікавити новини:

Не розраховуйте на пенсію: яку базову допомогу запровадить уряд (відео)

Приниження чи допомога? Як сьогодні виживають українські пенсіонери – відеоопитування

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні