Четвер, 19 Вересня, 2024
ГоловнаДачаНа ваш квітник задивлятимуться усі сусіди: встигніть зробити цю роботу в серпні

На ваш квітник задивлятимуться усі сусіди: встигніть зробити цю роботу в серпні

Этот материал также доступен на русском языке
У серпні кожен садівник повинен знайти час, щоб зробити посадку та пересадку багаторічних декоративних рослин.

Звичайно, на півдні цю роботу можна змістити і на вересень, але все ж таки ідеальним часом буде – кінець серпня – початок вересня.

Важливо залишити рослинам час укоренитися до холодів.

Насамперед приділіть увагу півоніям. Серпень та вересень – чудовий час для пересадки цих декоративних рослин.

Якщо півонії довго ростуть на тому ж самому місці, то їх потрібно пересаджувати і розсаджувати. До речі, ділити кущ можна із п’ятирічного віку.

Оптимальний період для пересадки – кінець серпня – початок вересня, коли рослина починає готуватися до зимівлі, але ще не встигла остаточно засохнути. Цей час дозволяє півонії прижитися на новому місці до настання холодів.

Якщо ви не встигли пересадити півонії восени, це можна зробити і навесні, коли бруньки починають розпускатися, але до цвітіння. Важливо пам’ятати, що навесні пересаджені півонії можуть зацвісти пізніше, ніж звичайно.

Як правильно пересаджувати півонії

Підготовка півонії до пересадки

Вибір місця: півонії віддають перевагу сонячним ділянкам з гарною дренажною системою. Уникайте місць, де ґрунтові води близько до поверхні.

Підготовка ділянки: переконайтеся, що на новому місці немає бур’янів. При необхідності внесіть у ґрунт компост або перегній для покращення структури.

Процес пересадки півоній

Обережно викопайте півонії, починаючи з її країв. Використовуйте садову лопату, щоб уникнути пошкодження коріння. Важливо викопати кореневу систему максимально.

Видаліть старе, сухе або пошкоджене коріння і обріжте занадто довге. Таким чином, ви зменшите ризик захворювань.

Якщо ви хочете розмножити півонії, то кореневища можна ділити на кілька частин. Кожна дільонка повинна мати не менше трьох бруньок.

Заздалегідь підготуйте ями для посадки, глибина яких становить близько 30 см. Розмістіть дільонки так, щоб бруньки знаходилися на рівні ґрунту або трохи вище. Засипте землею так, щоб уникнути утворення порожнин.

Після посадки рясно полийте рослини, щоб забезпечити гарне вкорінення та прибрати повітря із ґрунту.

Посипте поверхню ґрунту товстим шаром мульчі (перегній, компост тощо) для збереження вологи та захисту коренів від морозів.

Які рослини ще можна пересадити у серпні

В останньому місяці літа можна ділити і саджати такі рослини, як примула, флокси, астильба, а також герань, ехінацея і гіпсофіла.

Хоча гіпсофіла може рости на тому самому місці до 20 років.

Звичайно, щоб рослини добре прижилися і наступного сезону порадували гарним цвітінням, потрібно удобрити майбутню клумбу. І краще це зробити хоч би за пару тижнів до пересадки.

Можна внести органіку, що перепріла, з розрахунку одне відро на 1 м2 або ж віддати перевагу комплексним мінеральним добривам для квітників.

Читайте також:

Півонії довго цвітимуть просто величезними шапками, якщо при поливі додайте у воду цей компонент

Збільшити призначену пенсію: як правильно для цього оформити документи ( відео)

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні