Середа, 18 Вересня, 2024
ГоловнаДомашня енциклопедіяКава без кофеїну: з чого насправді її виготовляють і чи безпечно пити...

Кава без кофеїну: з чого насправді її виготовляють і чи безпечно пити такий напій

Этот материал также доступен на русском языке
Існує чимало міфів про каву загалом і про каву без кофеїну зокрема. Спробуємо розібратися, яку технологію застосовують, щоб прибрати кофеїн із кави.

Кава без кофеїну – це кава з кавових зерен, з яких вилучили приблизно 97% кофеїну. Способи різні. Найпоширеніші серед них – за допомогою хімічних речовин: метиленхлорид чи етилацетат.

Раніше ми розповідали, що корисніше кава чи чай.

Спочатку зелені несмажені кавові зерна обробляють парою, щоб вони набрякли та відкрили пори. Потім промивають в метиленхлориді або етилацетаті, щоб позбавити кофеїну. Залишки хімічних речовин видаляють пором і промивають. Тільки після цього кавові зерна обсмажують.

Чи безпечна кава без кофеїну

Кава без кофеїну містить ті ж речовини, що й звичайна, за виключенням кофеїну. Тому спосіб і кількість вживання напоїв не має суттєвої різниці. Однак очищена від кофеїну кава не чинитиме збуджуючу дію. Проте навіть декофеїнову каву не слід пити літрами.

Помірні дози такого напою обирають люди що страждають високим артеріальним тиском, мають проблеми зі сном і засинання.

Читайте також: Таку каву пити не можна: змінюється не тільки смак, вона стає шкідливою – поради експерта

Дехто побоюється, що більшої шкоди можуть нанести хімічні речовини, якими очищували каву від кофеїну. Справді, хлористий метилен у великих кількостях може підвищувати ризик розвитку раку печінки та легенів, а також провокувати пошкодження центральної нервової системи. Проте це мають бути значні дози. У каві без кофеїну дозволена межа становить 0,001 відсоток. Тож вплив хіміката на організм практично нівелюється через мікродозу. Тим більше, що його залишки після промивання згорають під час обсмаження зерен.

Друга речовина, якою позбавляють каву кофеїну – етилацетат. Він досить безпечний. Навіть міститься в деяких фруктах, наприклад, у ківі.

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні