Понеділок, 16 Вересня, 2024
ГоловнаНовиниСвята та народні прикмети 8 серпня — чому цього дня потрібно запросити...

Свята та народні прикмети 8 серпня — чому цього дня потрібно запросити до будинку гостей

Этот материал также доступен на русском языке
8 серпня в Україні відзначають День військ зв'язку Збройних сил України, День альпініста (Міжнародний день альпінізму), Міжнародний день офтальмології і Міжнародний день кота. Християни вшановують пам'ять Еміліяна, єпископа Кізичного, а також святих мучеників Єлевферія та Леоніда. Іменини відзначають Ігнат, Сергій, Теодор, Федір, Параска.

8 серпня – яке свято відзначають в Україні

8 серпня відзначають День військ зв’язку Збройних Сил України. Було засновано указом президента у 2000 році. Історія українських військ зв’язку починається з 1917 року, коли в Українському генеральному військовому штабі створили відділ зв’язку, який очолив майбутній генерал-хорунжий, а згодом полковник Олександр Козьма. Спеціальні радіотелеграфні сотні в армійських корпусах та відділ зв’язку Генштабу існували і за правління Павла Скоропадського. Такий самий відділ був і за часів Директорії.

Також 8 серпня святкують День альпініста (Міжнародний день альпінізму). Він був заснований на честь дати, коли було підкорено найвищу вершину Альп — Монблан. В 1786 лікар Мішель-Габріель Паккарду і гірський провідник Жак Бальма зуміли першими підкорити цю вершину висотою 4810 метрів над рівнем моря, що до цього не вдавалося нікому.

Ще одне свято 8 серпня — Міжнародний день офтальмології. Це професійне свято лікарів, які спеціалізуються на діагностиці, лікуванні та профілактиці захворювань очей.

Також 8 серпня відзначають Міжнародний день кота. Це неофіційне міжнародне свято, започатковане 2002 року Міжнародним фондом захисту тварин. Цей день варто присвятити своїм домашнім улюбленцям.

8 серпня – яке церковне свято 2024

8 серпня 2024 року християни вшановують пам’ять святого Еміліяна, єпископа Кизицького. Був єпископом міста Кизика і жив під час царювання імператора-іконоборця Лева Вірменина (813–820).

Разом з іншими єпископами був викликаний до палацу до імператора, який зажадав відмовитись від шанування святих ікон. Святитель Еміліян перший твердо відповідав імператору, що питання про іконопочитання може обговорюватися і вирішуватись лише в Церкві духовними особами, а не світською владою. Через це в 815 році він був засланий в ув’язнення, де й помер як сповідник.

Також 8 серпня вшановують пам’ять святих мучеників Єлевферія та Леоніда. Вони були кинуті в дитинстві у вогонь під час одного з гонінь на християн.

8 серпня – що не можна сьогодні робити

8 серпня, згідно з народними повір’ями, не рекомендується:

  • жінкам — виходити в поле, шити та в’язати;
  • брати до рук сокиру, косу, молоток — високий ризик поранитися;
  • скаржитися на долі — добре піде з життя;
  • вживати в їжу м’ясо, молочні продукти та яйця — триває Успенський піст.

8 серпня – що заведено робити цього дня

Згідно з народними повір’ями, 8 серпня — вдалий день для збирання ягід та грибів.

Також у цей день неодмінно потрібно запросити до будинку гостей – чим більше їх буде, тим більше буде щастя та удачі цього року.

Згідно з місячним посівним календарем, 8 серпня 2024 року — сприятливий день для збирання врожаю, обприскування від шкідників, видалення хворих, сухих і відцвілих пагонів, стрижки кущів та живоплоту, щеплень — усі завдані рани швидко заживуть. Можна посадити озимі культури та посіяти сидерати.

8 серпня – народні прикмети

Цього дня природа вказувала людям на те, якими будуть погода найближчим часом та врожай:

  • сонячний та теплий день – до м’якої зими;
  • іній вранці — до багатого врожаю наступного року;
  • короткочасний дощ — до спекотного залишку місяця;
  • кішка цілий день лежить у теплому місці – до похолодання.

8 серпня – хто відзначає іменини сьогодні

Іменини цього дня за новим церковним календарем відзначають Ігнат, Сергій, Теодор, Федір, Параска.

Вас також можуть зацікавити новини:

Зміни для пенсіонерів у серпні: доплати, ідентифікація та новий закон про стаж (відео)

Краще ніж депозит? Чи варто зараз звичайним українцям вкладати гроші у землю (відео)

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні