Четвер, 19 Вересня, 2024
ГоловнаНовиниСвята та прикмети 3 серпня – чому цей день варто провести у...

Свята та прикмети 3 серпня – чому цей день варто провести у тиші

Этот материал также доступен на русском языке
3 серпня відзначається Всесвітній день кавуна, Міжнародний день алопеції. Віруючі цього дня вшановують пам'ять святих преподобних Ісаакія, Далмата та Фавста.

3 серпня – яке свято відзначають в Україні

3 серпня відзначають Всесвітній день кавуна, ініційований американцями. Кавуни почали вирощувати у Стародавньому Єгипті, що підтверджується археологічними знахідками, включаючи малюнки та насіння у гробницях фараонів. Один з міфів свідчить, що кавун виріс із насіння бога Сета. Батьківщина кавуна – Південна Африка, де й досі трапляється дикий вид колоцинт. Наприкінці XVIII століття кавун був описаний Карлом Тунбергом. У Стародавньому Римі кавуни їли свіжими, засоленими та варили ласощі. Араби приписували кавунові лікувальні властивості. Кавуни багаті на корисні елементи і містять всього 40 кілокалорій на 100 грамів. За даними ФАО, найбільші виробники кавунів – Китай, Іран, Туреччина, Бразилія, Єгипет, США та інші країни. У серпні відбуваються кавунові свята та фестивалі, сповнені веселощів та доброзичливості.

Також 3 серпня Міжнародний день алопеції. Алопеція є аутоімунним захворюванням, при якому організм атакує власні волосяні фолікули, що призводить до часткової або повної втрати волосся. У разі повного випадання людина втрачає волосся на голові, а також брови і вії. Алопеція не викликає фізичного болю, але значно ускладнює психологічний стан. Люди з цим діагнозом стикаються з глузуваннями, обговореннями та нетактовними питаннями. Цей день створений для підвищення обізнаності з проблемою та надання підтримки тим, хто живе із цим захворюванням.

3 серпня  – яке церковне свято 2024

Сьогодні день пам’яті преподобних Ісаакія, Далмата та Фавста. Вони були ігуменами Далматської обителі. Далмат служив у війську царя Феодосія, але згодом, залишивши мирське життя заради служіння Богу, він залишив дружину та дітей, взявши з собою лише сина Фавста. Вони вирушили до преподобного Ісаакія, який жив у монастирі неподалік Константинополя. Там батько і син прийняли чернецтво і почали жити скромним і благочестивим життям. Далмат, будучи ревним захисником православ’я, заслужив на повагу духовенства.

Коли преподобний Ісаак відчув наближення своєї кончини, він зібрав чернечу братію і призначив Далмата своїм наступником. Тому обитель згодом стала називатися Далматською.

Після смерті Далмата його син Фавст став ігуменом обителі. Відомо, що преподобний Фавст, подібно до свого батька, був суворим аскетом і особливо досяг успіху в пості.

Традиції та звичаї 3 серпня

  • З давніх-давен існують погодні прикмети на цей день:
  • холодна ніч — зима буде ранньою та морозною;
  • грозовий дощ – осінь буде сирою;
  • сорока голосно кричить – зима буде теплою;
  • багато жолудів — наступний рік буде вдалим;
  • павук не плете павутину — незабаром зачекає.

Що не можна робити 3 серпня

Цього дня все треба робити мовчки. Тільки в крайньому випадку можна розмовляти. Наші предки проводили в повній тиші навіть тривалі роботи, як ремонт і прибирання. Вважається, що якщо порушити заборону, то чекатимуть на неприємності та хвороби.

А ще 3 серпня не можна:

  • брати гроші в борг;
  • сваритися, лаятись і голосно розмовляти;
  • зловживати жирною їжею та спиртним;
  • піддаватися шкідливим звичкам;
  • займатися важкою фізичною працею.

Хто святкує іменини 3 серпня

Іменини в Івана, Анни, Федора, Онисима, Георгія, Онуфрія, Євгенія, Романа, Петра та Семена.

Вас також можуть зацікавити новини:

Краще ніж депозит? Чи варто зараз звичайним українцям вкладати гроші у землю (відео)

Зміни для пенсіонерів у серпні: доплати, ідентифікація та новий закон про стаж (відео)

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні