Новини

Чи безпечна їжа, приготована в тефлоновому посуді – що насправді кажуть дослідники

Що таке тефлон

Тефлон – це торгова назва полімеру, який науковці називають політетрафлуоретеном. Цю пластичну масу широко використовують в різних галузях, зокрема, нею покривають сковорідки, каструлі та форми для випікання.

Раніше ми розповідали, що треба зробити, щоб стара чавунна сковорода блищала, як нова.

З точки зору фізики, тефлон — біла речовина, яка нагадує парафін або поліетилен. Він характеризується високою тепло- і морозостійкістю, витримує температури від —250 до +250 °C. Тефлон утворює міцну поверхневу плівку та не вступає в реакцію з іншими сполуками. Саме тому до сковорідок з таким покриттям нічого не пригорає та не прилипає, вони легко очищуються від бруду і миються.

Тефлонове покриття характеризується невеликою міцністю, тому при приготуванні їжі в такому посуді рекомендується використовувати тільки м’які предмети: дерев’яні або пластикові. Посуд з тефлоновим покриттям потрібно мити в теплій воді м’якою губкою з додаванням рідкого мийного засобу. У жодному разі не можна користуватися абразивними матеріалами та засобами: металевим скребками, губками, а також порошками та пастами для чищення.

Чи безпечна їжа з тефлонового посуду

Твердження про небезпеку тефлону, як правило, не мають доказового джерела, на яке б посилалися. Існує версія, що звинувачення у шкоді цього матеріалу походять від війни конкурентів між компаніями, що виготовляють посуд на території США.

Навіть знято фільм «Темні води» про історію адвоката, який розкриває зв’язок між низкою таємничих смертей і захворювань у маленькому містечку та хімічною компанією, яка нібито протягом декількох десятиліть незаконно зливала хімічні сполуки до річки. Фігурує в історії також і виробник тефлону – пише Вікіпедія.

Читайте також: До сковороди більше нічого ніколи не прилипне: 2 лайфхаки, щоб нічого не пригорало

Проте дослідження лабораторії Гаскеля та американського управління санітарного нагляду за якістю харчових продуктів та медикаментів (FDA) доводить: використання виробів, які містять тефлон, є безпечним. Адже полімер за звичайних умов дуже стійкий та інертний, він не вступає в реакцію з їжею, водою та побутовою хімією. Навіть при потраплянні в організм людини не завдає шкоди.

Виняток становлять 2 моменти: потенційна небезпека можлива при виробництві тефлону, а також при його перегріванні. Тому такий посуд не можна нагрівати більш, як до 200 градусів. Для смаження з апетитною скоринкою достатньо температури 120—180°С.

Новое на сайте

  • Новини

Кизил маринований замінить вам маслини: оригінально, смачно, швидко

Маринований кизил - це не тільки оригінальна закуска, але і чудове доповнення до м'ясних страв…

19/09/2024 18:34
  • Новини

Стосується пенсіонерів: як по відео зв’язатися з Пенсійним фондом

Якщо у вас немає можливості скористатися телефонним зв’язком, то зв'язатися з контакт-центром Пенсійного фону і…

19/09/2024 17:39
  • Новини

Такі перевірки чекають на всіх споживачів: українця оштрафували на 100 тисяч гривень за лічильник

Споживачів попередили про покарання за прилади обліку комунальних послуг. Наразі в Україні відбуваються перевірки –…

19/09/2024 17:02
  • Статті

Експерти прогнозують подорожчання найбільш затребуваної в Україні крупи

Нині у воєнний час ситуація в українській економіці дуже нестабільна. Продукти дорожчають, а деякі стають…

19/09/2024 16:27
  • Статті

Тривоги пенсіонерів: чи можуть зменшити розмір вже призначеної пенсії у зв’язку із зміною закону

Правила нарахування мінімальної пенсії та доплати за стаж справді змінилися.

19/09/2024 15:53
  • Новини

Обов’язково закопайте на грядці сухі чорнобривці: корисний лайфхак від досвідчених городників

Сухі чорнобривці – вкрай потрібна та корисна річ для городників. Розповідаємо, що з ними треба…

19/09/2024 15:21