Неділя, 8 Вересня, 2024
ГоловнаНовиниСвята та народні прикмети 25 липня — чому цього дня не можна...

Свята та народні прикмети 25 липня — чому цього дня не можна купатися у природних водоймах

Этот материал также доступен на русском языке
25 липня в Україні відзначають День зубного техніка, Всесвітній день запобігання утопленням, День вина та сиру, День кулінарів та Міжнародний день червоних туфель (хвороби Лайма). Християни відзначають Успіння святої Анни, матері Пресвятої Богородиці. Іменини відзначають Арсеній, Гавриїл, Григорій, Юхим, Іван, Михайло, Симон, Теодор, Федір, Ян, Вероніка, Марія.

25 липня – яке свято відзначають в Україні

25 липня в Україні святкують День зубного техніка. Свято було започатковано на початку 2000-х років. До цього святкували лише День стоматолога. Але зубний технік – це окрема професія. Він займається виготовленням різних зубних протезів, протезів обличчя, щелепно-лицьових та ортодонтичних апаратів, які вже надалі безпосередньо встановлюють пацієнтам лікарі-стоматологи.

Також 25 липня відзначають Всесвітній день запобігання утопленням. Він був заснований ООН у 2021 році і покликаний привернути увагу до тяжких та трагічних наслідків утоплень для сімей та громад, а також запропонувати рішення, що дозволяють запобігати таким випадкам та уберегти людей від смерті. Згідно зі статистикою, утоплення щороку забирають життя 236 600 осіб і входять до десятки провідних причин смерті дітей та молоді у віці від року до 24 років.

У США 25 липня відзначають День вина та сиру. Він був створений позаштатною журналісткою та редактором Джейс Шумейкер-Геллоуей, яка обожнює вино і хотіла відзначити особливо вдале поєднання смаку сиру та вина. Цього дня у США проводять різні фестивалі та майстер-класи.

Ще одне свято 25 липня – День кулінарів. Це неофіційне свято, в яке заведено вітати кухарів, шеф-кухарів та всіх, хто має відношення до мистецтва приготування їжі.

Також 25 липня святкують Міжнародний день червоних туфель. Цей день не має жодного відношення до взуття. Він присвячений пам’яті австралійки Теди Мінт, яка померла від хвороби Лайма у 2013 році. Вважається, що вона дуже любила черевики саме червоного кольору.

Мета цього дня — підвищити поінформованість про хворобу Лайма, способи лікування та профілактики. Це інфекційне захворювання, яке викликається бактерією Borrelia burgdorferi, яка передається людині через укус інфікованих кліщів. Хвороба небезпечна, оскільки через відсутність специфічних симптомів її важко виявити відразу. З іншого боку, вона має інкубаційного періоду.

25 липня – яке церковне свято 2024

25 липня 2024 року християни відзначають Успіння святої Анни, матері Пресвятої Богородиці.

Праведна Анна та її чоловік святий праведний Йоаким не мали дітей до глибокої старості і все життя журилися про це. Через це терпіли глузування, оскільки бездітність вважалася ганьбою.

Одного разу, під час великого свята, священник не прийняв дарів, які праведний Йоаким взяв до Єрусалиму для принесення їх Богу, оскільки вважав, що бездітний чоловік не вартий жертви Богові. Після цього Йоаким оселився на самоті в пустельному місці і благав Бога про дитину. Те саме робила його дружина Анна. І молитва святого подружжя була почута: їм обом ангел сповістив про те, що народиться у них дочка, яку благословить увесь рід людський. Так, у Єрусалимі народилася Діва Марія.

Святий Йоаким помер у віці 80 років — через кілька років після введення в храм Марії. Свята Анна померла на 79-му році життя через два роки після Йоакима.

25 липня – що не можна сьогодні робити

25 липня, згідно з народними повір’ями, не рекомендується:

  • лаятися зі старшими — рік успіху не буде;
  • брати чи позичати — до проблем;
  • лаятися — негативна енергія повернеться в триразовому розмірі;
  • сваритися — до бід;
  • купатися в природних водоймах дівчатам і жінкам — є ризик потонути.

25 липня – що заведено робити цього дня

Наші пращури вірили, що 25 липня потрібно збирати росу в хустку і обтерти нею хворих. Вважалося, що це допоможе зцілитись від хвороб та захистити себе від них.

Згідно з місячним посівним календарем, 25 липня 2024 року — не дуже врожайна дата для посіву — краще зайнятися збиранням урожаю, особливо пшениці, вівса, кукурудзи та соняшника. День також сприятливий для боротьби з хворобами, комахами та гризунами. Не варто рясно поливати рослини та вносити органічні добрива.

25 липня – народні прикмети

Цього дня природа вказувала людям на те, якими будуть погода найближчим часом та врожай:

  • дуже холодно вранці — такою буде і зима;
  • дощ зранку — до сніжної зими;
  • з’явилися у лісі гриби у лісі — до похолодання;
  • немає роси — до негоди;
  • туман над лісом — до дощу.

25 липня – хто відзначає іменини сьогодні

Іменини цього дня за новим церковним календарем відзначають Арсен, Гаврило, Григорій, Юхим, Іван, Михайло, Симон, Теодор, Федір, Ян, Вероніка, Марія.

Вас також можуть зацікавити новини:

Пенсії в Україні: чи зміниться розмір виплат з 1 серпня і хто отримуватиме більше

Щоб вам обов’язково відповіли: як пенсіонеру правильно звернутись до Пенсійного фонду (відео)

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні