Новини

Груші та яблука зберігатимуться до весни – коли і як правильно зібрати врожай

Раніше ми розповідали, чому гниють яблука на дереві.

Визначаємо стиглість плодів

Плоди вважаються стиглими, коли починає світлішати темно-зелене забарвлення шкірки з того боку, що до сонця, з’являється характерна рожева або червона «засмага». Звичайно, у яблук, що всередині крони, особливо у зимових сортів, характерна пляма може і не проявитися. В той же час, існують наукові методи визначення стиглості плодів. Так, половинки розрізаного яблука слід опустити в йодокрахмальний розчин на 1-2 хвилини. Коли м’якоть стає жовтувато-білою, настав час споживати плоди або пускати на переробку.

Безпомилкова ознака дозрівання фруктів – це коли серед падалиці з’являються здорові плоди, без червоточин або підгнивання.

У такому випадку зі збиранням слід поквапитися.

Як правильно зберігати яблука та груші

Яблука та груші знімають з дерев у сухий сонячний день. Для тривалого зберігання на плодах повинен залишитися восковий наліт, що захищає від випаровування вологи та попадання мікроорганізмів усередину. Тому краще працювати в трикотажних рукавичках, відриваючи плоди разом з плодоніжкою. Тара для зимового зберігання фруктів має бути чистою та сухою. Плоди перекладають чистою тирсою, дрібною дерев’яною стружкою листяних порід, здоровим сухим листям дуба або клена, сухим мохом, просіяною торф’яною потертю. Не варто використовувати солому, оскільки при появі гнилі вона теж починає псуватися, при цьому відповідний запах з’являється у всіх плодів. У сховище наповнену тару слід опускати відразу.

Доведено, що плоди зберігаються краще, якщо відразу після збирання їх якнайшвидше охолодити до температури плюс 4 градуси.

Саме таким повинен бути температурний режим у сховищі та протягом усього періоду зберігання.

Не рекомендується класти в одну скриньку яблука або груші без плодоніжки з іншими плодами, призначеними для тривалого зберігання. Доцільно переробити їх у сік або варення.

Новое на сайте

  • Статті

Як зробити теплицю своїми руками

Теплиця – це відмінний спосіб вирощування рослин, який дозволяє продовжити вегетаційний період і захистити рослини…

21/11/2024 23:55
  • Новини

Не проходьте повз: ця річкова риба просто на вагу золота – справжнє джерело вітамінів

Річкова риба посідає важливе місце у раціоні українців. Найперша її перевага в доступності у свіжому…

21/11/2024 23:25
  • Новини

Чи можна обприскувати орхідеї – кожен другий не знає точної відповіді

Орхідеї - улюблені рослини багатьох, але не всі квітникарі знають, чи можна обприскувати орхідеї, чи…

21/11/2024 22:54
  • Новини

Погода в Україні на п’ятницю, 22 листопада

22 листопада на території України очікується сніг, вітер, місцями дощі. На сході та півдні без…

21/11/2024 22:15
  • Новини

Магнітні бурі на п’ятницю, 22 листопада 2024 року

Чи будуть геомагнітні хвилювання цього дня?

21/11/2024 21:33
  • Новини

Страви Різдвяного посту: галушки по-мисливськи – обсмажена цибуля і трохи часнику роблять їх неповторними

В останній місяць осені розпочинається Різдвяний піст. За новоюліанським календарем він триває з 15 листопада…

21/11/2024 20:38