Понеділок, 16 Вересня, 2024
ГоловнаДачаГруші та яблука зберігатимуться до весни - коли і як правильно зібрати...

Груші та яблука зберігатимуться до весни – коли і як правильно зібрати врожай

Этот материал также доступен на русском языке
Термін збору яблук і груш визначають за їхнім кольором та смаком, але існують і наукові методи. Які методи використовують та як краще зберігати стиглий урожай?

Раніше ми розповідали, чому гниють яблука на дереві.

Визначаємо стиглість плодів

Плоди вважаються стиглими, коли починає світлішати темно-зелене забарвлення шкірки з того боку, що до сонця, з’являється характерна рожева або червона «засмага». Звичайно, у яблук, що всередині крони, особливо у зимових сортів, характерна пляма може і не проявитися. В той же час, існують наукові методи визначення стиглості плодів. Так, половинки розрізаного яблука слід опустити в йодокрахмальний розчин на 1-2 хвилини. Коли м’якоть стає жовтувато-білою, настав час споживати плоди або пускати на переробку.

Безпомилкова ознака дозрівання фруктів – це коли серед падалиці з’являються здорові плоди, без червоточин або підгнивання.

У такому випадку зі збиранням слід поквапитися.

Як правильно зберігати яблука та груші

Яблука та груші знімають з дерев у сухий сонячний день. Для тривалого зберігання на плодах повинен залишитися восковий наліт, що захищає від випаровування вологи та попадання мікроорганізмів усередину. Тому краще працювати в трикотажних рукавичках, відриваючи плоди разом з плодоніжкою. Тара для зимового зберігання фруктів має бути чистою та сухою. Плоди перекладають чистою тирсою, дрібною дерев’яною стружкою листяних порід, здоровим сухим листям дуба або клена, сухим мохом, просіяною торф’яною потертю. Не варто використовувати солому, оскільки при появі гнилі вона теж починає псуватися, при цьому відповідний запах з’являється у всіх плодів. У сховище наповнену тару слід опускати відразу.

Доведено, що плоди зберігаються краще, якщо відразу після збирання їх якнайшвидше охолодити до температури плюс 4 градуси.

Саме таким повинен бути температурний режим у сховищі та протягом усього періоду зберігання.

Не рекомендується класти в одну скриньку яблука або груші без плодоніжки з іншими плодами, призначеними для тривалого зберігання. Доцільно переробити їх у сік або варення.

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні