Неділя, 8 Вересня, 2024
ГоловнаДачаСправжнє лихо смачного винограду - ось що роблять досвідчені виноградарі, щоб захистити...

Справжнє лихо смачного винограду – ось що роблять досвідчені виноградарі, щоб захистити його від ос

Этот материал также доступен на русском языке
На які тільки хитрощі не йдуть дачники, щоб захистити ґрона винограду від ос. Роблять мішечки для ґрон, пастки, приманки, липучки, обприскування рідким димом. Кожен метод має свої переваги та недоліки.

Особливо привабливими для ос є сорти з тонкою шкіркою та солодкими ароматними ягодами.

Раніше ми розповідали, чим треба підживити виноград, щоб зібрати рекордний урожай.

Деякі виноградарі стверджують, що оси не чіпають цілі ягоди, особливо з товстою шкіркою, а доїдають лише ті, що надклювали птахи.

На практиці це далеко не так, вони встигають не тільки після птахів доїдати, але й самі завдають величезної шкоди будь-якій солодкій дозріваючій ягоді.

Боротися з осами потрібно в комплексі та радикально.

Знищувати всі гнізда за допомогою дихлофосу з балончика, після чого щільно заглушити вхід у гніздо ганчіркою, просоченою аерозолем.

Дуже ефективним є застосування монтажної піни, якою «задмухують» усі непотрібні отвори в стовпах, а також місця можливих поселень ос.

Відлякують ос речовинами із сильним запахом, наприклад, за допомогою рідкого диму.

Його застосовують до дозрівання ягід, оскільки після того, як оса розкуштувала ягоди, її вже нічим не відлякати від ласощів.

Пастки-приманки з пластикових пляшок типу «чорнильниця» з розчином меду або варення, що забродило, придумали дачники давно.

Італійці рекомендують заряджати подібні пастки такими складами:

  • 500 мілілітрів пива та 2 столові ложки цукру;
  • змішати 3 столові ложки цукру або меду з 50-70 мл винного оцту і додати 0,5 літра води;
  • змішати солодке біле вино з 20-30 мл м’ятного сиропу.

Недолік таких пасток полягає в тому, що їх доводиться періодично очищати від загиблих комах та оновлювати приманку.

Тому частіше використовувати отруєні приманки. Для цього беруть тільки нижню частину пляшки, в яку поміщають кілька лозин, по яких оси спускаються до приманки. До одного з перерахованих вище розчинів додають Актару або Регент. Оси гинуть через деякий час, встигаючи вилетіти з пасток, тому й очищати їх не потрібно.

Можна розстелити під виноградом плівку і розкласти на ній розчавлені груші, сливи або кірки дини, обприскані інсектицидами.

Ще виноградарі використовують несохнучий клей типу Альт, який наносять на шматки лінолеуму, посипавши його розчавленими ягодами винограду.

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні