Понеділок, 16 Вересня, 2024
ГоловнаНовиниЩо відомо про вбивство Ірини Фаріон: поліція має кілька версій

Що відомо про вбивство Ірини Фаріон: поліція має кілька версій

Этот материал также доступен на русском языке
На колишнього депутата Верховної Ради та відому противницю російської мови в Україні Ірину Фаріон напали у Львові, біля її будинку на вулиці Масарика увечері у п'ятницю, 19 липня.

Раніше ми писали, що відчуває людина перед смертю.

Вчора ввечері невідомий злочинець підійшов і вистрілив у голову. У тяжкому стані Фаріон була госпіталізована. Після операції вона перебувала у критичному стані у глибокій мозковій комі і незабаром померла.Про це повідомив голова Львівської обласної військової адміністрації Максим Козицький. “Дуже прикро, але, незважаючи на всі зусилля медиків, врятувати Ірину Фаріон не вдалося. Щирі співчуття рідним, близьким та учням Ірини Дмитрівни. Пошуки нападаючого ще тривають”, – написав він.

Поліція продовжує пошуки нападника. Відомо, що якийсь юнак два тижні ходив біля будинку політика. Хто він і чи має відношення до вбивства, поки що не відомо. Після смерті Фаріон Нацполіція перекваліфікувала злочин на ч. 1 ст. 115 Кримінального кодексу України – умисне вбивство. Спочатку справу розслідували як замах на вбивство.

Слідство має кілька версій мотивів убивства мовознавця та колишнього народного депутата.Про це повідомив міністр внутрішніх справ Ігор Клименко. За його словами, головні з цих версій такі: особиста ворожість, а також суспільно-політична діяльність Ірини Фаріон. Він також наголосив, що можуть з’являтися й інші версії. Не виключається також участь росіян у цьому вбивстві. Крім того, за словами Клименка, є інформація про зловмисника, який стріляв у Фаріон, проте поки що розкривати її слідство не буде, оскільки всі версії перевіряються. Щоправда, міністр заявив, що людина, чиї фотографії поширюються в Мережі, справді стежила за під’їздом політика і може бути виконавцем убивства.

Правоохоронці також виявили гільзу. Додаткова інформація стане відомою після судово-медичної експертизи.

“Я можу сказати, що стрілець готувався раніше часу. Це не спонтанне вбивство. Скільки він готувався: тиждень чи два тижні? Час покаже”, – сказав міністр.

“Біда”, – так відреагував мер Львова Андрій Садовий. За його словами, медики зробили все можливе, але поранення було несумісне із життям. Мер висловив співчуття сім’ї та всім, хто знав Ірину Фаріон.

Президент України заявив, що для встановлення обставин злочину задіяні всі необхідні сили Національної поліції та СБУ “Очевидно, що будь-яке насильство заслуговує лише на засудження, і кожен, хто причетний до нападу, повинен понести повну відповідальність”, – наголосив Зеленський.

60-річна Ірина Фаріон – український мовознавець, педагог, науковець, доктор філологічних наук, професор, політик, народний депутат України VII скликання (2012—2014), колишній голова підкомітету з питань вищої освіти Комітету Верховної Ради України з науки та освіти, політичний та громадський діяч, публіцист, блогер. Член Політради ВО “Свобода”. Вона відома своєю жорсткою позицією щодо російської мови в Україні, політик виступала за повну відмову від використання її як “мови окупантів”.
У Росії проти Фаріон у 2015 році було порушено кримінальну справу за статтею про порушення ненависті та приниження людської гідності через заклики до репресій щодо росіян в Україні. У листопаді 2023 року СБУ порушила проти неї кримінальну справу через інтерв’ю, де вона заявила, що не вважає українцями військовослужбовців ЗСУ, які говорять російською.

Вас також можуть зацікавити новин:

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні