Неділя, 8 Вересня, 2024
ГоловнаНовиниВ Україні спростили призначення субсидії, але отримати допомогу зможуть не всі -...

В Україні спростили призначення субсидії, але отримати допомогу зможуть не всі – кого позбавлять виплат

Этот материал также доступен на русском языке
Зміни та роз'яснення у сфері субсидій у країні з'являються майже щотижня. Цього місяця до заяв ПФУ додалися ініціативи Мінсоцполітики, яке запропонувало переглянути філософію соціальних виплат, що фактично означає урізання допомоги.

Раніше ми писали, що Пенсійний фонд України розробив заходи, які значно пришвидшать процес отримання субсидій.

Наші колеги зібрали деякі нововведення у сфері субсидій середини літа.

Для ветеранів є послаблення

Продовжується експериментальний проєкт, який спрощує ветеранам війни отримання пільг на оплату житлово-комунальних послуг, повідомили у ПФУ .

Відтепер замість двох заяв (про включення до Реєстру пільговиків та про надання пільг) подається одна спрощена заява. У ній потрібно зазначити менше інформації, оскільки дані збираються через електронну систему державних реєстрів. Заяву може подати як сам ветеран, і його родичі.

Подати заяву можна у сервісному центрі ПФУ, надіслати поштою чи онлайн через веб-портал ПФУ.

Як отримати субсидію, якщо у квартирі прописані дорослі діти

За даними ПФУ, для призначення субсидії без урахування зареєстрованої, але не проживаючої людини, потрібно вказати це в декларації про доходи та витрати. Якщо немає підтверджуючого документа (довідка з місця навчання або роботи), субсидія призначається на підставі акта обстеження умов домогосподарства.

Заявник сам не повинен надавати акту обстеження – ПФУ самостійно запитує його у відповідних органів. Розгляд заяви відкладається до надходження акта, але не більш як на 30 днів. Результати обстеження будуть доступні в особистому кабінеті на веб-порталі ПФУ.

Субсидії на комунальні послуги: процес прискориться

ПФУ працює над проектом компенсації оренди житла для внутрішньо переміщених осіб. Обіцяють, що отримання цієї субсидії стане простіше завдяки обміну інформацією з державними реєстрами. Заявник надаватиме мінімум інформації.

Також можна звернутися за послугами через особистий кабінет на веб-порталі ПФУ або через мобільний застосунок. Про початок проєкту повідомлять додатково.

Скорочення соцвиплат: кому готуватися

3 липня міністр соціальної політики Оксана Жолнович оголосила про плани переглянути філософію соціальних виплат через їхню надмірну кількість.

«Ми взяли на себе надто багато соціальних зобов’язань, які не завжди можуть бути профінансовані. Цей дисбаланс призводить до багатьох судових позовів, які неможливо виконати з погляду економіки. Соціальні виплати будуть оптимізовані та зроблені максимально адресними, щоб допомогти людині вийти зі складної ситуації та стати економічно незалежною», – зазначила Жолнович.

На думку експертів, посилення умов може торкнутися внутрішньо переміщених осіб, безробітних та одержувачів субсидій. Законодавчих змін, ймовірно, не буде – Кабмін ускладнить та посилить верифікацію, розширивши список тих, кому виплати не належать.

Вас також можуть зацікавити новини:

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні