Неділя, 8 Вересня, 2024
ГоловнаДачаЧи потрібно скошувати бадилля картоплі перед збиранням урожаю – досвідчені дачники дали...

Чи потрібно скошувати бадилля картоплі перед збиранням урожаю – досвідчені дачники дали чітку відповідь

Этот материал также доступен на русском языке
Багато овочівників чули про пораду скошувати бадилля картоплі перед її викопуванням. Що дає такий прийом і як він впливає на врожай – дізнаємося разом з вами.

Чи потрібно насправді скошувати бадилля картоплі? Навколо цього питання досі точаться суперечки.

Раніше ми розповідали, які дії дачників можуть залишити без урожаю картоплі.

Одна група дачників, яка вітає скошування бадилля пояснює цей прийом просто: після зрізання бадилля в бульби перестає надходити волога і їхня шкірка починає грубіти. Така картопля, на думку овочівників, має хорошу лежкість, адже зайва волога сприяє розвитку грибкових хвороб та інших інфекцій. А при видаленні бадилля картопля визріває остаточно.

Скошувати бадилля овочівники радять буквально за 7-10 днів до передбачуваного збирання врожаю. Важливо залишати невеликі відростки, довжиною хоч би 10-15 см, щоб знати, де копати.

Також видалення бадилля перед викопуванням допомагає захистити врожай від хвороб та шкідників, серед яких особливою підступністю відрізняється фітофтороз. Це робиться, щоб під час викопування бульби були здоровими.

Але є й інша думка. Бадилля захищає бульби від перегріву, що дуже актуально в посушливе та спекотне літо. Тому деякі картоплярі відмовляються його скошувати.

Тому скошувати бадилля чи ні – ваша особиста справа. Але все ж таки більше переконливих фактів на боці тих, хто практикує видалення бадилля перед збиранням урожаю.

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні